Zrušme tendr Lesů ČR, vyzval Hašek

04.05.2010 16:57

V názoru, že by tendr na Lesy ČR měl být zrušen, není hejtman Jihomoravského kraje Hašek sám. Myslí si to i řada organizací i politických stran.

Zrušme tendr Lesů ČR, vyzval Hašek

Šéf Asociace krajů a stínový ministr zemědělství Michal Hašek (ČSSD) vyzval premiéra Jana Fischera a ministra zemědělství Jakuba Šebestu ke zrušení tendru Lesů ČR (LČR).

Poté, co Antimonopolní úřad zjistil v mnohamiliardové zakázce pochybení, považuje Hašek za nejkorektnější zrušení celéhoh tendru a přípfavu zcela nového transparentního systému lesnických prací. 

"Pokud by tendry nezrušila úřednická vláda, dávám veřejný příslib, že v případě volebního vítězství ČSSD je jako jeden z prvních kroků v úřadě zruší budoucí ministr zemědělství. Nechceme, aby byla ohrožena existence malých a středních lesnických a dřevařských firem a podnikatelů a s ní spojená zaměstnanost v regionech," uvedl Hašek ve svém prohlášení.

Kritiků je dost

Kritici tendru říkají, že na zakázku dosáhne pouze několik velkých firem. Malé pily přitom prý budou mít problém se získáváním dřeva. Tendr kritizují mimo jiné i Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství nebo Společenstvo dřevozpracujícíh podniků ČR.

K jeho zastavení vyzvala ale i Strana zelených a nelíbí se ani lidovcům nebo profesorům některých českých univerzit.

Lesy ČR ale kritiku odmítají. V únoru ale podnik změnil pravidla pro prodej vytěženého dřeva. Původní záměr, že veškeré dřevo budou obchodovat vítězové tendrů, tak změnil tak, že desetinu budou muset prodat přes veřejné trhy, například komoditní burzu či elektronickou aukci. To však kritiky tendru nijak neuspokojilo.

Více čtěte:

Lesy ČR: Šlo o chybu jednotlivce. Pokutu respektujeme

Foto: lesycr.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…