Na mítincích jsou lidé ohrožováni na životech, děsí se Urban

05.05.2010 9:29

Politici ČSSD varují před eskalací násilí na předvolebních akcích. Vyzvali konkurenci i Václava Klause, aby násilí ostře odsoudili. V úterý během kladenského mítinku ČSSD přilétla skleněná sklenice s utopenci.

Na mítincích jsou lidé ohrožováni na životech, děsí se Urban

Sociální demokracie se na své středeční tiskové konferenci ostře obula do příznivců pravicových stran, které podle ní stojí za útoky, jimž je ČSSD podrobována na svých předvolebních mítincích. Vyzvala politiky napříč politickým spektrem, aby násilí odsoudili. Měl by to učinit rovněž prezident Václav Klaus.

Nejnověji došlo k incidentům v úterý v Kladně, kde na příznivce socialistů přilétla sklenice s utopenci, a ve Slaném, kde na mítinku socialistů měli lidé transparent s heslem propagujícím Paroubkovu smrt.

Více:
Paroubek bude mrtvý prezident, měl odpůrce na ceduli

Prvky totality

"Nejde o spontánní akci, jde o prvky určité totality, poprvé od listopadu 1989," uvedl na konferenci místopředseda socialistů Zdeněk Škromach s tím, že lídr ODS Petr Nečas jeho stranu obviňuje, že si protesty organizuje sama. "To snad není možné, to jejich členové svolávají tyhle lidi, aby organizovaně útočili na akce jiných politických stran," dodal.

Proti antikampani vůči ČSSD se ostře vymezil i další místopředseda této strany Milan Urban."Tohle není politická soutěž v Evropě, ale někde daleko od Evropy," uvedl Urban s tím, že vyzval politiky i prezidenta Klause, aby takovéto jednání odmítli.

"Takové bojůvky, jaké vidíme dnes, vedly k nástupu Hitlera," dodala posléze první místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

Jiří Paroubek připomenul výroky Mirka Topolánka "Es kommt der Tag"a "noc dlouhých nožů". Obvinil rovněž "pravicová média", že svou rétorikou přispívají  k nenávistné atmosféře v zemi.

Deštník jako záchrana

"Kdyby žena, která tam stála, neměla deštník, ta ji ta lahev mohla zabít," komentoval Urban kladenský incident se sklenicí s utopenci.

Na úterním mítinku v Kladně neznámý muž hodil zavařovací sklenici s utopenci do davu. "Byl to jeden člověk, na očích měl černé brýle. Asi nějakej magor, ten by si hodil i kdyby sem přijeli třeba fialoví," popsal pro ParlamentníListy.cz neznámého útočníka člen realizačního týmu ČSSD, který spolu s kolegy zajišťoval prostor dopadu lahve, zatímco policisté sepisovali protokol.

"Ten deštník paní zachránil hlavu, lahev po něm sklouzla," popsal. Podle pozorování redaktora ParlamentníchListů.cz na místě byl útočník šikovný, lahví musel přesně hodit na vzdálenost asi pětadvaceti metrů.

Více:
Na mítinku ČSSD v Kladně málem došlo ke zranění Paroubkových příznivců

Kromě protestních útoků na stranu se sociální demokraté na konferenci věnovali i své předvolební kampani, kterou lídr strany Jiří Paroubek označil za úspěšnou.

"Sociální demokracie si na tom stojí podle výzkumů veřejného mínění velmi dobře," uvedl s tím, že na mítinky jeho strany přichází pravidelně nejméně tři až čtyři tisíce lidí, což je úctyhodné číslo.

Mluvčí ODS Martin Kupka odmítl, že by za útoky byla ODS. Rovněž útoky odsoudil a obvinil ČSSD z demagogie, že by ODS trénovala útočníky. Jiří Paroubek si totiž povzdechl, že příznivci pravice se vyžívají v bojových sportech, místo aby hráli "typicky pravicové" sporty jako je tenis nebo golf.

Foto: Hans Štembera

reklama

autor: jas

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…