Ransdorf byl zbaven imunity kvůli stíhání za nehodu

05.05.2010 15:22

Evropský parlament v Bruselu zrušil imunitu českému komunistickému europoslanci Miloslavu Ransdorfovi. Stalo se tak podruhé a to kvůli dopravní nehodě.

Ransdorf byl zbaven imunity kvůli stíhání za nehodu

Parlament v Bruselu totiž již loni rozhodl o zrušení imunity europoslance, aby mohl být v Česku vyšetřován. Mezitím ale byl poslanec EP opětovně zvolen do nového parlamentu, takže bylo třeba o zrušení rozhodnout znovu.

Čeští policisté řeší nehodu z června 2007, kdy Ransdorf srazil svým autem na přechodu ženu a ta se musela kvůli zraněním léčit. Jenže tato nehoda není jedinou, kterou policisté v souvislosti s komunistickým europoslancem šetřili.

V červenci 2008 totiž Ransdorf taktéž na přechodu v Praze porazil autem dívku, která byla převezena do nemocnice. Policisté nehodu původně vyšetřovali s tím, že mohlo jít o trestný čin ublížení na zdraví. Na základě znaleckého posudku ale dospěli k závěru, že europoslanec spáchal přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

Podle české ústavy není možné poslance či senátory trestně stíhat bez souhlasu té komory, jejímž je členem. Pokud by odmítla dát souhlas, pak je trestní stíhání navždy vyloučeno.

Ransdorf pro ČTK řekl, že se zrušení imunity nijak nebránil. „Pouze jsem vysvětlil, že už jednou bylo rozhodnuto, 3. února minulého roku. Pak to leželo na českých zastupitelských úřadech, takže policie znovu dala žádost. Já jsem nebyl žádnou překážkou," řekl. Víc se o celé věci bavit nechtěl

Čtěte také:
Ransdorf opět havaroval. Za dřívější autonehodu může být stíhán

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …