Vláda chce posílit finanční gramotnost. Bude jednat o nové strategii

09.05.2010 14:19

Nová Národní strategie finančního vzdělávání má zlepšit finanční gramotnost mezi českými občany. Dokument předkládá ministerstvo financí.

Vláda chce posílit finanční gramotnost. Bude jednat o nové strategii

Na svém pondělním zasedání by vláda měla projednat Národní strategii finančního vzdělávání. Cílem dokumentu je vytvořit  systém posilování finanční gramotnosti v ČR. Vyplývá to z materiálu, který předložilo ministerstvo financí. 

Národní strategie má být základním dokumentem, který popíše přístup k problematice finančního vzdělávání v ČR. Materiál zdůrazňuje zejména problematiku správy osobního a rodinného rozpočtu.

"Národní strategie dále stanovuje tři prioritní oblasti, na které by se měly budoucí aktivity zaměřit. Těmi jsou aktivní a odpovědná účast na finančním trhu, prevence proti předlužení a zajištění na stáří," píše se v dokumentu.

Finanční gramotnost jako součást ochrany 


Potřeba vzdělávání v oblasti financí se podle ministerstva v posledních letech stává důležitou součástí ochrany spotřebitele na finančním trhu. "Na trhu se neustále rozšiřuje nabídka produktů a služeb, pro občany se stávají snáze dostupnějšími a přitom nákup některých z nich může dlouhodobě ovlivnit hospodaření jedince nebo celé domácnosti," sdělil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. 

Nově plánovaný způsob vychází z původní Strategie finančního vzdělávání připravené v roce 2007 a schválené ministerstvy financí a školství, mládeže a tělovýchovy. 

Dokument pro vládu připravilo ministerstvo financí ve spolupráci s ministerstvem školství a Českou národní bankou. Návrh prošel připomínkami také členů Pracovní skupiny pro finanční vzdělávání, a představuje tak podle ministerstva financí shodu státní správy, zájmových sdružení na finančním trhu, spotřebitelských sdružení  a také vzdělávacích odborníků.

Více čtěte:

Do škol míří nové předměty: Etická výchova a Finanční gramotnost 

Foto: cnb.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…