Finance nepustíme, říká kandidát na premiéra Nečas

12.05.2010 3:56

Ministerstvo financí bude jedním z klíčových požadavků ODS při sestavování koaliční vlády. Na neformálním obědě s novináři to v úterý uvedl lídr strany Petr Nečas.

Finance nepustíme, říká kandidát na premiéra Nečas

Pokud by ODS sestavovala po volbách vládu s ostatními stranami, nastolí zřejmě zásadní požadavek. Na rozdíl od let minulých bude trvat na obsazení postu ministra financí. „Je to dominantní názor v ODS, že ministr financí v koaliční vládě z jiné strany se neosvědčil. Jak politicky, tak prakticky. Vlastní ministr je klíčem k plnění programu," uvedl Petr Nečas v přestávce mezi salátem a rybou.

Zmínit naopak nechtěl, která že ministerstva jsou pro ODS podružná. "Všechny resorty jsou důležité," konstatoval Nečas. Po chvíli ale pro odlehčení dodal, že kandidáti na zrušení samozřejmě jsou, nicméně i na těchto úřadech pracují lidé, tedy voliči.

Na ČSSD nám vadí hlavně program

Jasno má ODS také v tom, že nepůjde do velké koalice s ČSSD. Jako problém ale na rozdíl od jiných lídrů stran nejmenoval  Jiřího Paroubka, ale program sociálních demokratů. „Museli by opustit 99 procent svého programu, aby pro nás byla přijatelná koalice. A to se nestane," zdůraznil Nečas. K ODS tak budou mít přístup pouze strany s „odpovědným rozpočtovým programem," dodal.

Na zmiňovaný resort financí má mezi straníky ODS asi nejlépe našlápnuto jejich ekonomický expert Martin Kocourek. I on je členem v úterý představeného kompetenčního týmu. Nápad si konzervativci vypůjčili od západních sousedů. S kompetenčními týmy namísto předčasného rýsování vlády pomocí stínových ministrů přišla Angela Merkelová.

Související:
Nečas představil svůj tým. Kontroverzní tváře radši neukazuje

Nejmenování horkých kandidátů ne vedení resortů má i jinou výhodu. Ze hry tak nevypadnou tváře, které před volbami neradno ukazovat před voliči jako budoucí ministry. To ostatně nepřímo potvrdil i Nečas, který v úterý „nominoval" do resortu zdravotnictví Danielu Filipiovou. S nepopulárními architekty reformy Tomášem Julínkem a Markem Šnajdrem přesto strana podle Nečase „intenzivně komunikuje, neboť víc hlav znamená víc rozumu."

Petr Nečas představil stínové „ministry-neministry" v úterý před polednem. Kromě několika krajských lídrů se v ní objevují i bývalí šéfové resortů Topolánkovy vlády. O skutečné členy budoucí vlády ale podle Nečase nejde, lidé z týmu s Nečasem dlouhodobě spolupracují na programových tezích strany.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…