Natáhněte bačkory, dokud je čas, radí iSenior.cz mladým lidem

12.05.2010 9:45

Na stránkách iSenior.cz mohou nejen mladí uživatelé internetu narazit na test Natáhni bačkory. Ten jim má pomoci rozhodnout se, zda vůbec mají dostatečnou kvalifikaci pro dožití se důchodového věku.

Natáhněte bačkory, dokud je čas, radí iSenior.cz mladým lidem

Dožijete se důchodového věku? Vyzkoušejte si test Natáhni bačkory na serveru iSenior.cz. Ten kdo selže, bude utracen. „V 65 letech ho nově zřízená Státní klika seniorů nechá utratit na jeho vlastní náklady v projektu Natáhni bačkory," tvrdí imaginární autor testu Čestmír Krása.

Drsný kvíz pro budoucí seniory představilo na svých stránkách sdružení iSenior.cz. Název kvízu zní „Natáhni bačkory". Je reakcí na internetové aktivity, které zesměšňují lidi důchodpového věku. Naposled virálního videa Přemluv bábu.

Související:
Klip Přemluv Bábu. Podívejte se na americký originál a na českou kopii
Výsměch, nenávist, pohrdání. To čeká staré lidi na Facebooku

Test má rozhodnout o tom, zda člověk má vůbec právo dožít se důchodu. Proto je nazýván „Test života a smrti" a najdete v něm i takové dotazy jako například: „2) Uběhnu padesát metrů po vytřené dlažbě supermarketu pod 15 vteřin: ANO/NE".

A odpovědi?

„NE - Natáhni bačkory! S postupujícím věkem bys nestíhal ve hbité konkurenci doběhnout pro zlevněné zboží, na čemž bude záviset tvoje přežití. ANO - Důstojně kráčíš do dalšího kola."

Takto je potřeba absolvovat plných deset dotazů, které zjistí, zda je mladý čekatel na starobní důchod vůbec hoden důchodového věku dosáhnout.

iSenior.cz: chceme rozpoutat diskusi

„V poslední době se objevila videa a texty typu ‚zabij bábu‘ nebo ‚kaufland‘. Články v médiích používaly i výrazy jako ‚válka generací‘. Chtěli jsme na toto téma přinést odlišný, možná pro někoho poněkud drsný pohled. Proto jsme použili slov našeho virtuálního seniora Čestmíra Krásy, který je zcela skutečný jako třeba Zelený Raul v Reflexu. Text článku včetně kvízu je společným dílem několika lidí, kteří s iSenior.cz volně spolupracují a uvědomují si, že i oni jednou budou seniory," vysvětluje pro ParlamentniListy.cz Nina Davidová, která poskytuje pro iSenior.cz technickou podporu, co bylo důvodem ke vzniku kontroverzního kvízu.

Podle Davidové je cílem rozpoutat další diskuze, kde by se samotní senioři vyjádřili, co si o situaci myslí. Tomu se zatím daří pouze na facebookových stránkách iSenior.cz.

Samotné cíle stránek iSenior.cz již tak kontroverzní jako text Natáhni bačkory nejsou. „Jsou to stránky pro aktivní seniory, nejen o seniorech a nejen pro ně, které se snaží zaujmout, pobavit, poučit, zamyslet, nabídnout tip. Snažíme se na internetu občasně zpestřit nabídku toho, co si můžete ve spojení se seniory přečíst - bez zažitých stereotypů o důchodcích jako pouze o starých, nemocných, nemohoucích lidech," vysvětluje poslání stránek Nina Davidová.

Možná i proto je závěr testu smířlivý: „iSenior.cz všem vzkazuje: ‚Každý jednou natáhne bačkory. Ale před tím se na sebe můžeme usmívat.‘"

Dále čtěte:
Neskutečně blbý, ale neskutečně, odsuzuje Přemluv bábu Krampol

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…