Televize a rozhlas začínají vysílat spoty stran

12.05.2010 10:09

Česká televize (ČT) a Český rozhlas (ČRo) ve středu zahájí vysílání propagačních spotů stran a hnutí, které kandidují ve volbách do sněmovny. Veřejnoprávním médiím to ukládá zákon.

Televize a rozhlas začínají vysílat spoty stran

Televize začne předvolební videa vysílat ve středu na kanálu ČT1 ve 14:00. Půjde o pětasedmdesátiminutový blok. Blok zahájí Česká strana národně socialistická. V dalších dnech pak ČT spoty kromě neděle bude vysílat od 13:30.

Rozhlas spoty vysílá od středy od šesti hodin ráno na stanici Vltava. Večer pak budou vysílány na stanicích Praha a Radiožurnál v půlhodinových blocích. Radiožurnál od 21:29, Český rozhlas 2 - Praha od 20:30 a nově také v desetiminutovém bloku od 05:50 na stanici Český rozhlas 3 - Vltava.

Volební uskupení ve svých příspěvcích většinou představují svůj program a kandidáty. Někdy jsou spoty méně, někdy více povedené. Záleží často na tom, kdo jim je natočil, zda šlo o reklamní agenturu, či samovýrobu. Podle expertů ale tato forma kampaně na voliče velký vliv nemá.
 

Jak připomněla ČTK, strany o sobě daly zatím vědět hlavně prostřednictvím tradičních forem kampaně - billboardů, mítinků či internetu, již tradicí jsou propagační videa na serveru YouTube, kde si zájemci budou moci najít i televizní spoty.

Na závadné spoty televize zatím nenarazila 

Veřejnoprávní televize a rozhlas nabídnou stranické propagační spoty zhruba po roce, kdy je vysílaly před volbami do Evropského parlamentu. Tehdy největší pozornost vzbudily protiromsky laděné prvky v předvolebních klipech Národní strany a Dělnické strany, která byla Nejvyšší správním soudem zrušena. Za spot Národní strany byl jeden z jejích představitelů odsouzen.

ČT se kvůli tomu letos rozhodla ustavit tým expertů, kteří budou dodané materiály hodnotit; televize po loňské zkušenosti odmítla odvysílat stranické materiály, které by nějakým způsobem mohly porušovat zákon. Postižená strana bude moci spot nahradit.

"Pokud přijdeme na nějaký závadný spot, tak ho neodvysíláme, ale vyzveme stranu, aby dodala jiný," uvedl už v únoru generální ředitel Jiří Janeček. "Nebylo nutné řešit zatím žádný ze spotů. Všechny splňují zákonné podmínky," podotkl k tomu v úterý mluvčí televize Ladislav Šticha.

Čtěte také:
Spoty stran: Kníže s lulkou, Zeman s vínem, John s dinosaury

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …