Obálka Pražana jitří nenávist, říká šéfredaktor Nového prostoru

13.05.2010 17:45

Magazín Věcí veřejných Pražan hlásá "Z Prahy nesmí být "krmítko" pro bezdomovce a feťáky". Odborníci zabývající se lidskými právy jsou tím pobouřeni.

Obálka Pražana jitří nenávist, říká šéfredaktor Nového prostoru

Věci veřejné v posledním vydání stranického magazínu Pražan, který je distribuován po celém hlavním městě, kritizují bezpečnost v metropoli. Způsob, jakým tak činí, však nadzvedl ze židle odborníky, kteří se zabývají lidskými právy.

Sporná je podle nich hlavně obálka s fotografií čtveřice lidí s taškami na ulici a titulkem "Z Prahy nesmí být "krmítko" pro bezdomovce a feťáky".

"Dochází tu ke skandalizaci chudých a jitření nenávisti vůči nim. Bohužel to považujeme za současný neblahý trend a tato obálka do toho zapadá," řekl serveru ParlamentniListy.cz šéfredaktor magazínu Nový prostor Alexander Budka. Právě prodej časopisu Nový prostor pomáhá lidem bez přístřeší si vydělat na základní živobytí.

"Probírali jsme to i na poslední redakční poradě a zřejmě se k této problematice vyjádříme v podrobnějším analytickém materiálu v některém z příštích čísel," dodává Budka, podle něhož podobná forma skandalizace určitých sociálních skupin může mít velmi neblahé následky.

"Bezdomovci jsou kvůli takovýmto věcem reálně více ohroženi agresí. Hrají jakousi roli hromosvodu, na kterém si lidé mohou snadno vybít nenávist. A bohužel, projevy agrese vůči chudým lidem jsou čím dál častější," uvádí Budka.

Stereotyp a manipulace

Podle Budky navíc Věci veřejné přispívají k vytváření stereotypního a klamného dojmu, že lidé sociálně slabší jsou příčinou současných ekonomických obtíží.

"Když si to dáme do souvislosti s faktem, že dávky pro lidi v hmotné nouzi včetně příspěvků pro zdravotně postižené dělají necelé procento rozpočtu, je to skutečně otřesné," poukazuje šéfredaktor Nového prostoru.

"Je to proto pokus o manipulaci veřejnosti. Pokus namluvit jí, že tito lidé jsou zodpovědní za naše ekonomické problémy. Že nám ubírají z našeho blahobytu, jsou jednou z příčin schodkových rozpočtů, že kvůli nim se nemáme dobře," dodává.

Senátor Štětina: Oslovují extremistické voliče

Obálka se nelíbí ani senátorovi Jaromíru Štětinovi. "Věci veřejné oslovují typ voličů, který dává přednost vládě pevné ruky před demokracií. Je to cílená předvolební agitace a souvisí to i s hlídkami, které Věci veřejné po Praze rozmisťují, což je ve standardní demokracii naprosto nepřípustná věc," řekl ParlamentnímListům.cz Štětina.

"Poslední, co bych si myslel, že Věci veřejné chtějí, aby v pražských ulicích bylo bezpečnějí. Oni jenom chtějí říci: Umíme pevně vládnout," uvádí Štětina.

Podle senátora není vůbec přehnané tvrzení, že si Věci veřejné zahrávají s extremismem. "Existuje určitá mika extremistických voličů. A Věci veřejné tímto přiznaly, že o tuto miku voličů stojí," dodává senátor.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ:
Hlídky Věcí veřejných jsou jako jednotky SA, myslí si Svoboda
Věci veřejné získávají odpůrce na Facebooku. Kvůli "domobraně"

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Leinert

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…