Středočeši si u lékaře moc připlácet nechtějí

13.05.2010 9:45

Většina obyvatel Středočeského kraje, přesně šedesát procent, je přesvědčena o tom, že vyšší finanční spoluúčast pacientů by situaci v našem zdravotnictví nezlepšila. To je výsledek bleskového průzkumu SC&C pro Český rozhlas.

Středočeši si u lékaře moc připlácet nechtějí

Souhlas s připlacením si u lékaře je přitom ve středních Čechách nejvyšší oproti ostatním regionům Česka. To, že vyšší finanční spoluúčast pacientů rozhodně zlepší situaci v našem zdravotnictví si myslí osmnáct procent oslovených Středočechů, spíše ano pak odpovědělo dvaadvacet procent. Celkem je tak pro vyšší finanční spoluúčast čtyřicet procent obyvatel.

„Oproti tomu jsme třeba ve Zlínském kraji měli nějakých 29 procent pro spoluúčast, v Ústeckém dokonce jen 28 procent, takže Středočeský kraj je opravdu oproti některým levicovým regionům výrazně odlišný," upozornila vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová.

Agentura SC&C také upozorňuje na to, že jestli jsou lidé ochotni u lékaře platit, záleží také  na tom, jak jsou politicky orientovaní. S hrazením poplatků u lékaře souhlasí především voliči pravicových stran a nejsilněji je odmítají stoupenci sociálních demokratů a komunistů.

„To bude určitě souviset s tím, jak jsou zde nasměrované stranické preference, protože souhlas s vyšší spoluúčastí pacientů je vždy výrazně vyšší u pravicových stran typu ODS a TOP 09, " upozornil průzkum.

„A protože obě tyto strany zde mají zhruba 40 procent, tak proto je tu oproti jiným krajům i vyšší příklon ke spoluúčasti," dodala Hamanová.

Nejvíc odpůrců toho, aby se pacient na lékařské péči víc finančně podílel, je u lidí starších šedesáti let.

Průzkum vychází z reprezentativního vzorku 761 obyvatel Středočeského kraje.

Čtěte také:
Obyvatelé Olomoucka nechtějí platit u lékaře

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …