Arbitrem v kauze Diag Human se může stát ekonom Schwarz

14.05.2010 9:28

Do rozhodčího řízení ke kauze Diag Human má vstoupit další rozhodce. Má se jím stát ekonom Jiří Schwarz a jmenovat do arbitráže ho navrhlo za stát ministerstvo zdravotnictví. Protistrana, tedy firma Diag Human, je však proti. Uvádí to deník Právo.

Arbitrem v kauze Diag Human se může stát ekonom Schwarz

Ministerstvo zdravotnictví navrhlo podle deníku Právo jmenování nového rozhodce Obvodnímu soudu pro Prahu 6.

„Ministerstvo zdravotnictví navrhlo soudu, aby jmenoval třetím rozhodcem Jiřího Schwarze, neboť vzdáním se funkce rozhodce ze strany pana Damiano Della Ca přestal být rozhodčí senát kompletní a jmenování Švýcara Maxe Baumanna je neúčinné," uvedl resort zdravotnictví v písemném stanovisku.

Prezident Liberálního institutu a člen ekonomické skupiny odborníků ODS Schwarz je podle ministerských úředníků osobou apolitickou a má předpoklady pro nezávislé a nestranné rozhodování. Takže prý není důvod ho rozhodcem nejmenovat.

Navíc ministerstvo namítá, že Schwarze je nutné jmenovat proto, že údajně Diag Human svoje právo jmenovat arbitra podle rozhodčí smlouvy vyčerpal a nemá tak právo jmenovat dalšího arbitra. To ale právní zástupce firmy Diag Human Jan Kalvoda zcela odmítá.

„Ministerstvo samozřejmě nemá právo jmenovat rozhodce za žalující stranu, a pravomoc k tomu nemá ani soud. Právo procesní strany jmenovat jednoho rozhodce tříčlenného senátu se nevyčerpává," uvedl pro Právo Jan Kalvoda.

Návrh ministerstva se podle něj nemůže opřít o rozhodčí smlouvu ani o zákon o rozhodčím řízení jeho přijetí soudem by navíc prý odporovalo mezinárodním právním závazkům ČR.

Obě strany nejsou s arbitry spokojeny

Kolem arbitrů,  kteří rozhodují v přezkumném rozhodčím řízení o možném miliardovém odškodnění pro firmu Diag Human, jež se kdysi zabývala lukrativním obchodem s lidskou krevní plazmou, to v poslední době pěkně jiskří.

Diag Human totiž protestuje u soudu proti jmenování předsedou senátu šéfa Hospodářské komory Petra Kužela. Diag se také ohrazoval proti dalšímu rozhodci a to bývalému proděkanovi plzeňských práv Milanu Kindlovi. Naopak arbitr Damiano Della Ca, který zastupoval právě obchodníka s krví, se rozhodl postu arbitra v dubnu vzdát. Jenže se to stalo jen pár hodin předtím, než měl rozhodčí senát vynést svůj nález.

Chování Švýcara Damiano Della Ca pak kritizovalo ministerstvo zdravotnictví. Della Ca podezírá z toho, že jeho chování bylo účelové. Rozhodčí nález měl totiž nejspíše kapitolu zvanou kauza Diag Human nadobro ukončit. A vítězem měl být údajně stát, který by již firmě  nemusel žádné odškodné platit.

Čtěte také:
Jurásková: proč chce Diag Human za arbitra opět Švýcara?
SERIÁL ke kauze DIAG HUMAN: Jak to všechno začalo

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…