Církev se možná o chrám sv. Víta už nebude soudit

14.05.2010 10:55

Poté, co byl do postu kardinála katolické církve jmenován Dominik Duka, chce zřejmě církev ustoupit ve sporu o vlastnictví katedrály svatého Víta. Uvádí to Český rozhlas s tím, že církev zřejmě stáhne i ústavní stížnost.

Církev se možná o chrám sv. Víta už nebude soudit

Před rokem katolická církev poslala Ústavnímu soudu stížnost kvůli katedrále svatého Víta. Nejvyšší soud ji loni v březnu po 17 letech přiřkl státu, církev se ale u Ústavního soudu dožaduje zrušení usnesení Nejvyššího soudu a předchozích soudů. Nelíbí se jí, že katedrálu a jiné stavby na Pražském hradě už nebude vlastnit.

„Jsem člověkem smíru, domnívám se, že jak na straně církve, tak na straně státu, lze dospět ve věci chrámu svatého Víta k dohodě," uvedl kardinál Dominik Duka ve svém nedávném vyjádření.

Stížnost, kde jsou hlavními účastníky řízení Metropolitní kapitula u sv. Víta a Kolegiátní kapitula Všech svatých na Hradě pražském, nyní posuzuje soudce Vojen Güttler.

„Pražský arcibiskup Dominik Duka už skutečně několik dní jedná se zástupci Metropolitní kapituly u svatého Víta i Kolegiátní kapitulou Všech svatých na Hradě pražském o tom, jestli ústavní stížnost nestáhnout. Pak by byly spory o katedrálu skončeny," uvedl pro Český rozhlas Güttler.

Soudce také dodal, že jestliže by církev chtěla vzít ústavní stížnost zpět, je to možné. „Ústavní soud by poté řízení zastavil. To v praxi znamená, že bude muset Ústavnímu soudu právě Duka sdělit, zda chce místo svého předchůdce jako vedlejší účastník řízení před soudem vystupovat," upřesnil Güttler.

„Takové prohlášení se ale nemůže dotknout vlastní ústavní stížnosti, poněvadž stěžovatelem nebyl Vlk, ale právě Metropolitní kapitula u svatého Víta a Kolegiátní kapitula Všech svatých na Hradě pražském," dodal soudce.

Ústavní soud ale prý hodlá vyčkávat. V případě, že bude nadále Duka vystupovat jako vedlejší účastník řízení a stížnost zúčastněnými subjekty nebude vzata zpět, pak Ústavní soud rozhodne, zmínil Güttler.

Foto: hrad.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…