Sněmovna jinak: Zasedá v ní bojovník za marihuanu i kapitán Vodička

16.05.2010 11:21

Boj za očištění marihuany na programu pravicové ODS. Či comeback někdejšího ministra Jindřicha Vodičky. I tak by dopadly volby, kdyby lidé kroužkovali poslední jména na kandidátkách, jak k tomu vybízí iniciativa Defenestrace 2010.

Sněmovna jinak: Zasedá v ní bojovník za marihuanu i kapitán Vodička

Kroužkujte poslední čtyři jména na kandidátkách, vyzývá iniciativa Defenestrace 2010. Jaká sestava politiků by pak do sněmovních lavic zasedla, je těžké odhadovat, protože většina stran to s představováním svých "zadáků" právě nepřehání.

ČTĚTE VÍCE:
Vyměňte politiky, přemlouvá Langerová, Geislerová a Kubišová
Třicítka aktivistů vykoupala ve Vltavě figurínu politika

Například na oficiálním stranickém webu ČSSD se dozvíte jen, jak se který kandidát jmenuje a zda má nějaký akademický titul.

Pozornost je v sociální demokracii zaměřena výhradně na lídry, že by měla například jedničku kandidátky v Ústeckém kraji Jiřího Paroubka překroužkovat "šestadvacítka" Marie Štáfková, tu nikdo nepočítá.

Za marihuanu s Bečicou

To u hlavního konkurenta, ODS, se o mužích a ženách na chvostech pelotonů dozvíte víc. Vyniká v tomto smyslu hlavně číslo 34 kandidátky v Moravskoslezském kraji, svářeč Václav Bečica. Ten neponechal nic náhodě a pro svou propagaci natočil i svěží home video.

Video se vedení ODS v Moravskoslezském kraji dvakrát nelíbí, Bečica ho dokonce musel stáhnout. Ale nejmenovaný uživatel serveru YouTube ho na web "nahodil" zpět.

ČTĚTE VÍCE A PROHLÉDNĚTE SI VIDEO:
Ty už to nehul, vzkazují voliči kandidátovi ODS

Bečica, který vyzývá všechny, co rádi kouří marihuanu, aby volili ODS, by se stal nepochybně jedním z nejzajímavějších jmen hypotetické politické rošády. Dekriminalizace marihuany nepatří právě mezi tradiční body programu konzervativní ODS.

V tuzemské vrcholové politice podobný návrh zatím nastínila jen Strana zelených, Bečica by tedy na svou stranu musel získat i některého z větších hráčů.

Návrat kapitána

Z výsledků alternativních voleb by iniciativě Vyměňte politiky přidělal největší starosti zřejmě Středočeský kraj.

Na kandidátce ODS tu totiž na čísle 34 - tedy stejném jako je Bečica v Moravskoslezském kraji - figuruje předseda dozorčí rady a náměstek generálního ředitele společnosti České přístavy Jindřich Vodička.

Vodička byl v letech 1992 až 1997 ministrem práce a sociálních věcí, v roce 1997 si pak ještě nakrátko střihnul post ministra vnitra.

Ve svém životopisu na webu ODS Vodička sice zmiňuje, že byl zakládajícím členem strany, o své epizodě v Unii svobody, kterou po "sarajevském atentátu" v roce 1997 zakládal a vydržel v ní sotva rok, však zcela pomlčel.

Otázkou ale je, zda by se sedmapadesátiletému absolventu Námořnické škole v Oděse chtělo do velké domácí politiky vůbec vracet.

Pokud ano, v případné utvářející koalici by měl pro pozici lídra silný argument: Kromě klasického titulu Ing. se totiž může pyšnit i hodností kapitán.

Pakliže by však nová politická garnitura měla být skutečně alternativní, tím pravým mužem pro sestavení vlády by mohla být například "dvaadvacítka" kandidátky TOP 09 ve Zlínském kraji. Tou je totiž mladý divadelní režisér Petr Jan Kryštof ze Střílek na Kroměřížsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ol

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…