Finanční pomoc Řecku Češi příliš nepodporují

17.05.2010 8:45

Více než polovina lidí neschvaluje, aby finanční instituce Evropské unie pomohly Řecku. Podle názorů obyvatel totiž 110 miliard eur nezabrání jeho bankrotu. Uvádí to průzkum společnosti SANEP.

Finanční pomoc Řecku Češi příliš nepodporují

Finanční pomoc bankrotujícímu Řecku ve výši 110 miliard eur, kterou schválila Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond, nepodporuje 59,9 procent dotázaných. Více než polovina lidí je také přesvědčena o tom, že půjčka Řecku nezabrání jeho bankrotu. O tom je přesvědčeno 54 procent obyvatel.

Proti pomoci ČR Řecku se přímo vyslovilo 80 procent dotázaných. Tři čtvrtiny Čechů se podle průzkumu SANEP obává, že řecká ekonomická krize bude mít dopad na ostatní státy EU, a tedy i na ČR. Naopak s finanční pomocí Čechů Řecku souhlasí 13,6 procent respondentů.

Nadpoloviční většina respondentů se rovněž domnívá, že řecká krize poukazuje na problémy států eurozóny a podle názoru dvou třetin dotázaných není nutné usilovat o přijetí eura v ČR. 

Dopadů řecké krize na státy EU, a tedy i ČR, se pak obává 77 procent dotázaných.V případě, že by naši zemi postihl stejný osud jako Řecko, EU by podle názoru 42,4 procent dotázaných naší zemi také pomohla. O opaku je však přesvědčeno 39,2 procent lidí.

„Negativní postoj k půjčce Řecku může být dán informacemi médií, které poukazují na fakt, že si řečtí občané žijí nad poměry na úkor svých finančních možností. Z toho vyplývá i názor nadpoloviční většiny dotázaných, že ani půjčka nezabrání bankrotu Řecka. V každém případě je zjevné, že hrozba státního bankrotu Řecka je vnímána českou veřejností jako zásadní problém, který nelze bagatelizovat," dodal k průzkumu SANEP.  

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl ve dnech 13-15. května 2010 proveden na reprezentativním vzorku 3,622 dotázaných ve věkové kategorii  18-69 let.

Více: Jako amputaci nohy na desetkrát, tak vidí Řecko viceguvernér ČNB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…