Řápková není proti Romům, ale mezi nepřizpůsobivými jich je většina

17.05.2010 9:45

Nemilosrdně proti nepřizpůsobivým. To bylo krédo chomutovské primátorky Řápkové, která si před dvěma lety touto akcí udělala jméno. V rozhovoru pro týdeník Týden tvrdí, že není zaměřena proti Romům, ale proti všem, co obtěžují slušné lidi.

Řápková není proti Romům, ale mezi nepřizpůsobivými jich je většina

Velký rozruch způsobily v prosinci 2008 exekuce, do nichž se pustila chomutovská radnice v čele s primátorkou Ivanou Řápkovou. Přezdívka „Čunek v sukních" se jí ale nelíbí. „Pan Čunek byl zaměřen proti romské komunitě, ale já vždy říkám, že postupujeme tvrdě proti nepřizpůsobivým bez ohledu na etnickou příslušnost, i i když je pravda, že je mezi nimi osmdesát procent Romů," vysvětluje Řápková.

Primátorce vadí, že snažení města hatí lidé z neziskových organizací. Dlužníci podle ní chápou, proč dostali pokutu i co nemají dělat. Ale když za nimi vzápětí přijde člověk z neziskové organizace a řekne, že nikdo nemá právo jim brát peníze, tak je to těžké. „Ten provinilec si řekne, že je ochráněn a nic se mu nestane. Ti lidé potřebují cítit i tlak, že se musejí podrobit pravidlům," říká pro týdeník Týden Řápková.

Chomutovu se povedlo dostat z města prostitutky

Podle primátorky se situace zklidnila především díky tomu, že ti, kteří obtěžují okolí, musejí zaplatit pokuty. Pomohlo to slušným lidem. „Přišel mi sem starší pár, byli na konci sil. Pán mi tady brečel, že se starají o vnučku a ta se v noci nevyspí, protože vedle v bytě dělají binec. Pak přijde mladý pár, který si zařídil byt, ale nemůže v něm bydlet, protože se bojí sousedů," líčí Řápková s tím, že těm lidem museli pomoci.

Také si pochvaluje, že se podařilo z Chomutova vymýtit prostituci, když město začalo po prostitutkách tvrdě vymáhat udělené pokuty. „Stávaly na ulici, kde jsou rodinné domky, kunčafty si tahaly na schody ke vchodům do domů. Chudáci ti lidé tam!" zlobí se primátorka, podle níž musí problém řešit stát.

Řápkovou podporuje před blížícími volbami na billboardech Rom, o němž se proslýchá, že vytahal pod různými přísliby z lidí peníze a nevrací je. „Ptala jsem se ho a on řekl, že si s ním vyřizují účty lidé kolem něho," tvrdí primátorka. Tu vůbec nezajímá, z jakých peněz je placena tato její kampaň. „Proč bych to měla řešit?" ptá se.

Kauza jejího studia práv je zpolitizovaná fraška

Podobně reaguje na otázky Týdne ohledně jejího studia na právech v Plzni. Nic neřeší, vše nechává na svém právním zástupci. „Já se o tu kauzu nezajímám, je to zpolitizovaná fraška," říká a odmítá, že námitka podjatosti podaná dva měsíce před volbami působí účelově, protože takhle se její případ bude projednávat až po volbách. Podle Řápkové to tak vyhodnotil právní zástupce.

Chomutovskou primátorku jen tak do kouta nezaženete. Z míry ji nevyvede ani zmínka o testu MF Dnes ze znalostí práva, na němž pohořela. „Řekli mi, že to je jen odlehčení před rozhovorem. Nečekala jsem, že to zneužijí," brání se Řápková, podle níž je normální, že člověk několik let po škole si věci už nevybavuje. „Já nejsem praktikující právník a nikdy jsem to nevykonávala. Proto si nepamatuji poučky," uzavírá chomutovská primátorka téma svých studií práv.

Více čtěte:
Řápková chce milion a omluvu
Exekuce dávek v Chomutově budou pokračovat 

Foto: rapkovaCZ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…