Protikorupční experti předloží své návrhy

17.05.2010 9:46

Expertní skupina zabývající se korupcí připravila čtyřicet návrhů, jak bojovat proti neprůhledným veřejným zakázkám. Politickým stranám je předloží v pondělí odpoledne.

Protikorupční experti předloží své návrhy

Dvacetičlenná expertní skupina s názvem Platforma pro transparentní veřejné zakázky, v níž sedí zástupci politických stran, veřejné správy, soukromých společností a právníci, již v dubnu vybrala celkem deset témat, jak zprůhlednit zadávaní veřejných zakázek. Později z nich vyprofilovala čtyřicet návrhů.

Mezi nimi je například povinné zveřejňování výběrových řízení malého rozsahu na profilu zadavatele. Skupina navrhuje také možnost odstoupení od smlouvy a povinnost zadavatele oznámit po dokončení zakázky konečnou cenu a skutečnou dobu realizace.

„Dále navrhujeme, aby vláda schválila metodiku k zajištění pravidla nejlepší hodnoty za peníze, tak jak je tomu například ve Velké Británii a aby tato metodika byla pravidelně aktualizována. Měl by v ní být upřesněn i pojem ekonomické výhodnosti a některé další věci," přiblížil pro Český rozhlas předseda skupiny Daniel Weinhold.

Úspora pro rozpočet: desítky miliard 

Předseda uskupení před měsícem upozornil na to, že kdyby se podařilo zlepšení tohoto prostředí, tak by to znamenalo významnou úsporu pro státní rozpočet. „Pravděpodobně by šlo desítky miliard, protože to, co je předmětem veřejného zadávání v této zemi je opravdu velká suma," uvedl tehdy Weinhold.

Trh veřejných zakázek v Česku představuje asi sedmnáct procent HDP, což je podobné, jako v jiných zemích Evropské unie. V loňském roce šlo o částku přes 600 miliard korun.

Více: Suchánek (ČSSD): Korupce je rakovina, která rozežírá stát i společnost

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…