Expert na sociální demokracie: ČSSD by se měla pohnout ke středu

17.05.2010 15:06

Volební program ČSSD zní ve výsledku hezky, ale trochu připomíná sedmdesátá léta, domnívá se německý politolog Merkel v rozhovoru pro týdeník Respekt.

Expert na sociální demokracie: ČSSD by se měla pohnout ke středu

Politolog Wolfgang Merkel, přední německý expert na politickou transformaci, v knize Reformní schopnosti sociální demokracie spolu s dalšími autory zkoumá, jestli sociálnědemokratické strany v západní Evropě byly schopné reagovat na současné politické a ekonomické výzvy. Nyní pracuje na knize o sociálnědemokratických stranách ve střední a východní Evropě. Tam bude příspěvek i z České republiky.

Merkel pro Respekt soudí, že sociálnědemokratickou politiku v západní Evropě nyní prosazují jiné strany, zatímco u nás není příliš velká konkurence od křesťanskodemokratické strany. „ČSSD by proto měla více využívat prostor uprostřed politického spektra. O to více, že nebezpečí ztráty hlasů ve prospěch KSČM není příliš velké, protože zásoba voličů této strany je omezená," říká politolog.

Zdravotnictví neprivatizovat, ale poplatky v něm platit

Moderní levicová strana podle něj potřebuje do budoucnosti projekt spravedlnosti, který nespočívá ve třináctých důchodech, ale je postaven na progresivním zdanění, jehož výnosy se musejí investovat do kvalitních sociálních služeb. Nynější program ČSSD mu připomíná stranu, která slibuje něco, co vzhledem k současným problémům veřejných rozpočtů nebude schopna dodržet.

Merkel si ve shodě s Paroubkovou sociální demokracií myslí, že není třeba privatizovat zdravotnictví a je nutné zvýšit kvalitu veřejných nemocnic. „Poplatky ve zdravotnictví - jak je máme také v Německu - ale nikoho neusmrtí," nachází odlišnost. Za správný krok považuje nahradit rovnou daň progresivním systémem zdanění.

Místo třináctých důchodů investovat do vzdělání

„Na třinácté platy všech druhů však nikde v Evropě nejsou peníze. To je jenom symbolická politika. Důležité je investovat do vzdělání, a to zejména nižších sociálních vrstev, protože pro tyto lidi vzdělání představuje takřka jedinou šanci k sociálnímu vzestupu," upozorňuje Merkel. Investice do vzdělání jsou mnohem sociálnější než vyplácení dalších platů. „Ve výsledku mám dojem, že tento program zní sice hezky, ale trochu připomíná sedmdesátá léta".

Německý politolog se neobává možné povolební spolupráce ČSSD s komunisty. „To jsou strašidla minulosti. Vliv KSČM v takové koalici by byl výrazně omezený. A Evropská unie se v minulosti už vypořádala i s horšími vládními stranami, třeba na Slovensku, v Itálii nebo v Rakousku," připomíná Merkel v rozhovoru pro týdeník Respekt.

Bez zahraničních misí bude v Afghánistánu lidem hůř

Podle jeho názoru se čeští sociální demokraté svou zahraniční politikou sami poškozují, i když uznává, že i u mnoha sociálních demokratů v západní Evropě lze pozorovat sklon k určité zdrženlivosti, co se týká nasazení armád v zahraničních misích. „Otázka ale je, co se v případě Afghánistánu vlastně stane s utlačovanými lidmi, kterým sociální demokraté jinak tak velmi rádi pomáhají," ptá se Merkel.

Související:

Pecina: Pět bodů z programu ČSSD, přes které nejede vlak

Sociální demokracie nemá ráda vzdělané děti

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…