Firma si osvojila politickou stranu, říká Schwarzenberg vůči VV

17.05.2010 16:38

Věci veřejné podle Karla Karla Schwarzenberga dosáhly dalšího stupně vývoje české politické kultury, protože strana je prý v područí firem a několika podnikatelů. Schwarzenberg to řekl v online rozhovoru na serveru Týden.cz

Firma si osvojila politickou stranu, říká Schwarzenberg vůči VV

Předseda strany TOP 09 si nebere servítky, když kritizuje Věci veřejné (VV). Financování této strany je totiž podle něj stále nejasné.

„Radka Johna blíže neznám, pouze jsem jej dvakrát či třikrát v životě potkal, a ani tam s ním déle nemluvil. V tomto uskupení nemá hlavní slovo on, nýbrž majitelé této strany, pánové Bárta a Škárka. Na jedné straně je financování strany VV nejasné, přiznané náklady nemohou zdaleka pokrýt ani většinu volebního boje a pochybuji, že i kdyby každý kandidát VV zaplatil za své místo na kandidátce, jak to například moravský kandidát přiznal, tak by ty peníze ještě stále nestačily," rýpnul si do VV Schwarzenberg na chatu Týden.cz.

„Tato strana dosáhla dalšího stupně vývoje české politické kultury. Již se stalo, že politické strany si osvojily podniky, tentokrát se stalo, že si podnik osvojil politickou stranu," uvedl dále v rozhovoru předseda TOP 09.

V horních patrech strany to bylo jiné

Schwarzenberg už dopředu avizoval, že koalice jeho strany s ČSSD je možná jedině bez Jiřího Paroubka, pravicovější strany včetně KDU-ČSL zatím neodmítá.

K lidovecké straně se ale lídr TOP 09 vyjádřil v rozhovoru v kontextu k Miroslavu Kalouskovi. „Nevadí vám, ze Kalousek byl členem ČSL v době zločinecké Národní fronty?," ptal se totiž jeden z chatujících čtenářů.

„Ne, neboť jsem tehdy poznal mnoho velice čestných a poctivých lidí, kteří byli členy strany lidové a snažili se na venkově pomáhat a sdružovat lidi věřící. Že v horních patrech této strany to bylo poněkud odlišné, vím také, ale u nás na venkově k nim patřili lidé, ke kterým mám dodnes veliký respekt," odvětil na to kníže.

Krátce se zmínil i k lídrovi Strany práv občanů - Zemanovci. „Miloš Zeman je bezesporu jeden z nejinteligentnějších českých politiků a byl a je politikem, který je schopen dodržet slovo. Jaké šance má v dnešní zmatené situaci v České republice jeho strana nejsem schopen odhadnout," napsal Schwarzenberg.

Léčba šokem je někdy nutná

Několik dotazů bylo namířeno proti akci TOP 09 se složenkami. Strana totiž nechala minulý týden lidem rozeslat do schránek složenku na úhradu 121 tisíc korun. Podle „topky" jde o připomenutí státního dluhu a také předvolební atribut. Jenže mnozí lidé - především senioři -  akci brali zcela vážně a po obdržení složenky se údajně psychicky zhroutili.

„Snad některé lidi tato složenka vyděsila, nicméně někdy je léčba šokem nutná. Takto si aspoň každý člověk uvědomil výši státního dluhu, který budeme muset jednou zaplatit, ať chceme či nechceme.Vzhledem k nebezpečí, ve kterém se státní finance nacházejí, bylo potřebné občany na dramatickou situaci upozornit. I ve zdravotnictví je někdy léčba šokem přípustná," dodal k tomu předseda TOP 09.

Více: Tvrdík (ČSSD): Věci veřejné, to je svět odposlechů a tajných videí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…