Svobodní chtěli posypat poslance složenkami. Ochranka je zabavila

18.05.2010 10:43

UVNITŘ SLOŽENKA SVOBODNÝCH Poslední předvolební schůze sněmovny měla být na začátku zpestřena místopředsedou Strany svobodných občanů Františkem Matějkou, který plánoval zasypat hlavy poslanců z návštěvnické galerie oblakem složenek.

Svobodní chtěli posypat poslance složenkami. Ochranka je zabavila

Místopředseda Strany svobodných občanů František Matějka chtěl ve sněmovně upozornit, že všechny české státní rozpočty od roku 1998 byly deficitní. Jednotlivým poslancům spočítal jejich podíl na zadlužení České republiky v závislosti na tom, kolik rozpočtů již během svého pobytu ve sněmovně stihli podpořit a sumy nechal natisknout na složenky typu A.

Byl však zadržen ochrankou, která mu složenky zabavila. "Byl jsem jako jediný prošacován ochrankou, ačkoliv na galerii seděla celá školní třída," postěžoval si Matějka pro ParlametniListy.cz s tím, že mu ochranka z pod svetru vyndala dvě stě složenek, které měl připravené pro každého poslance. Složenky pak předal na podatelně sněmovny.

"Když jsem prošel ostrahou a kontrolním rámem, vzali si mě stranou k důkladné prohlídce. Pod svetrem zjistili ony složenky. Vytáhli mi je z opasku a požádali mě, abych šel dovnitř buď bez nich, nebo abych odešel. O této akci věděli v celé ČR čtyři lidé. A za všechny ty lidi dám ruku do ohně. Je mi velice líto, že tato informace unikla a troufám si tvrdit, že ochranka šla úplně najisto a byla na mou akci připravena," řekl Matějka posléze redakci.

Za dluhy je zodpovědný každý poslanec

Matějka a jeho strana není spokojena se stavem veřejných financí. Nelíbí se mu ani předvolební tah místopředsedy TOP 09 a exministra financí Miroslava Kalouska, který rozeslal voličům složenky s rozpočítaným státním dluhem na hlavu.

"Chtěl jsem, aby poprvé v ČR někdo dal vědět lidem prostřednictvím sněmovny, že každý, kdo tam dnes sedí, hlasoval po mnoho volebních období pro deficity, které dnes přesahují bilion," zdůraznil v rohzhovoru pro ParlamentniListy.cz místopředseda SSO.

V přehledu poslaneckých dlužníků, který Matějka vypracoval, je dlouholetý poslanec Kalousek na 17. místě s dluhem téměř osm miliard korun.

Předsedou Strany svobodných občanů je ekonom a ředitel Centra pro ekonomiku a politiku Petr Mach. Strana je názorově blízká prezidentu Václavu Klausovi a otevřeně ji podporuje jeho tajemník Ladislav Jakl. Od svého založení na začátku minulého roku se v průzkumech veřejného mínění zatím nepřiblížili pětiprocentní hranici nutné pro vstup do Poslanecké sněmovny.

Foto: Hans Štembera

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nep

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…