Vláda má na povodně 100 milionů, zmínil ministr obrany

18.05.2010 16:15

Finanční požadavky spojené s povodněmi už překročily vládou uvolněných 50 milionů korun a budou muset být poskytnuty další peníze. Vláda je ale má, v rezervě je na povodně totiž počítáno se 100 milióny.

Vláda má na povodně 100 milionů, zmínil ministr obrany

O finančních požadavcích krajů postižených záplavami informoval v pondělí odpoledne ministr obrany Martin Barták. Uvedl to po jednání Ústřední povodňové komise.

„Předpokládá se, že budou uvolněny další rezervy. Takže v tuto chvíli asi vidíte, kde se pohybujeme v těch úplně počátečních odhadech nebo nákladech," podotkl k tomu Barták. Celkové účtování za nynější povodně je podle něj otázkou příštích týdnů i měsíců.

Ve státním rozpočtu je na povodně a podobné krizové situace vyčleněno v kapitole Všeobecná pokladní správa 100 milionů korun. Vláda má případně také k dispozici 3,65 miliardy korun ve vládní rozpočtové rezervě. Na dotaz ČTK to sdělila Zuzana Chocholová z tiskového oddělení ministerstva financí.

Bízková: povodně nejsou srovnatelné s rokem 1997

„Ústřední povodňová komise čeká, že povodňová situace na vodních tocích se za pár hodin či dnů zkomplikuje také v Jihomoravském kraji," řekla její šéfka a ministryně životního prostředí Rút Bízková.

Komise podle Bízkové  konstatovala, že letošní povodně zatím nemají tak dramatický průběh jako bleskové záplavy v loňském roce nebo jako povodně z roku 1997. Navíc prý bylo možné se na ně připravit, protože hydrometeorologický ústav vydal už minulý týden příslušné varování.

Ministryně také připomněla, že v Moravskoslezském kraji bude od večera platit stav ohrožení pro Bohumín, Karvinou a okolí.

Bylo evakuováno 900 lidí

Generální ředitelství Hasičské záchranné služby uvedlo, že kvůli povodním bylo dosud evakuováno na 900 lidí, celkem 238 lidí museli hasiči zachraňovat, neboť neuposlechli předchozích výzev k dobrovolnému odchodu z ohrožených oblastí.

„Přibližně 160 evakuovaných využívá nabídnutého přístřeší, ostatní našli útočiště u příbuzných či přátel," řekl Luděk Prudil z generálního ředitelství Hasičské záchranné služby.  

Další velké evakuace hasiči nepředpokládají, podle Prudila je ale možné, že bude nutné evakuovat jednotlivá místa například podél řeky Moravy či Olše nebo v Bohumíně.
.
Podle Prudila začala ústřední koordinace záchranných a likvidačních prací už v neděli večer. Hasiči, záchranáři, vojáci i policisté jsou nasazováni podle požadavků z krajů, odkud také většina z nich pochází. Nasazeno bylo celkem 2800 hasičů, především v místech svého obvyklého působení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…