Debatu ovládly povodně. Praha by je zvládla, řekl Vodrážka

18.05.2010 18:40

Série předvolebních diskusí Radiožurnálu pokračovala v Praze. Hosty Martina Veselovského byli zástupci ODS, TOP 09, ČSSD, Věcí veřejných a komunistů. Politici začali debatu o horké aktualitě, tedy o záplavách na Moravě.

Debatu ovládly povodně. Praha by je zvládla, řekl Vodrážka

Kdyby se nyní konaly volby, tak by v Praze zvítězila ODS se ziskem 24 a půl procenta hlasů. Lídrem této strany je David Vodrážka. Ten v předvolební diskusi Radiožurnálu řekl, že Praha je na záplavy dobře připravená.

„Ze zkušeností v roce 2002 jsou samosprávy v Praze připraveny dobře, ale na velkou vodu se nelze připravit nikdy dokonale. Ale držím palce lidem v zaplavených oblastech. Praha si vybudovala po roce 2002 dobré povodňové opatření díky kvalitním zábranám. Jenže na severní Moravě ty toky fungují jinak," řekl na úvod debaty v Českém rozhlase Vodrážka.

Koryta řek se zabetonovala

Jako druhá by v Praze podle průzkumu pro ČRo TOP 09. Její předseda Karel Schwarzenberg zmínil, že Česká republika nebude nikdy zabezpečena úplně proti vodě, i když jsme připraveni dobře. "Vždy musíme vzít  v úvahu podnebí  a také  to, že se kdysi koryta řek zabetonovala a tak je nyní problém," zdůraznil kníže.

Připomněl ale, že doplácíme na hřích minulosti, neboť lidé si znovu vybudovali domky na místech, kde už záplavy byly v roce 1997.

Martin Pecina, který je pražským lídrem třetí ČSSD,  podotkl, že situace zvláště v Moravskoslezském kraji růžová není. „Byl jsem na místě včera večer, tak to vím. Mimo jiné jsem tam spatřil mnoho zeleně, která tam nemá co dělat, ucpává prostory pod mosty a dělá tam větší rozlivy," řekl.

Pecina: Opusťte domovy, budete-li k tomu vyzváni

„Musím ale podotknout, že vláda  již uvolnila peníze na odstraňování škod. Uvolnili jsme také 500 vojáků, ale zatím jich není zapotřebí, protože hasiči a policisté tam fungují bezvadně," zmínil dále Pecina.

Jako ministr vnitra zároveň prostřednictvím rozhlasu vyzval lidi k tomu, aby poslouchali, hasiče, když je vyzvou k opuštění objektu.

Říkali tam, že nejsou zábrany zapotřebí

Zástupce Věci veřejných Radek John pak dodal, že má v Troubkách kamarády. „Tam ty lidi říkali: t¨To už nikdy nemůže přijít a přišlo."

John však na druhou stranu zdůraznil, že se v místech nestavěla protipovodňová opatření, jelikož starostové obcí, které byly zaplaveny již v roce 1997, říkali, že to není zapotřebí.

Dolejš: Vojáci by byli teď zapotřebí doma

Komunista Jiří Dolejš nakonec k problému jako poslední diskutující připomněl, že je škoda že Integrovaný záchranný systém, tak jako fungoval v minulosti, byl u nás narušen. „Vše se nyní přesouvá k jiným sborům, než k vojenským. Přitom vojáci by dnes doma byli více zapotřebí, než například v Afghánistánu," dodal Dolejš.

TOP 09 by byla v Praze druhá, první ODS

Kdyby se nyní konaly volby, tak by v Praze zvítězila podle průzkumu agentur SC&C a STEM (pro Český rozhlas) se ziskem 24 a půl procenta hlasů ODS, druhá by byla TOP 09 se ziskem 21 a půl procenta a třetí ČSSD, která v předvolebních průzkumech dostala od lidí 17 procent hlasů. Na čtvrtém místě skončily Věci veřejné (13, 5 procenta hlasů) a poslední, kteří by se dostali do parlamentu, jsou komunisté.

Čtěte také:
U Moravce se Schwarzenberg s Pecinou přeli o Paroubka

reklama

autor: olb

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…