Pražské dvojce Věcí veřejných Peake pokuta sedm milionů nevadí

19.05.2010 13:32

Poslanci musí být vůči straně loajální, a tak neveřejná smlouva o zaplacení sedmi milionů korun při přestupu do jiné strany, není podle zastupitelky Peake v rozhovoru pro Právo žádný problém.

Pražské dvojce Věcí veřejných Peake pokuta sedm milionů nevadí

Tak jako v minulosti šéf republikánů Miroslav Sládek, nebo při posledních krajských volbách středočeský lídr ČSSD David Rath, zavazuje si písemně své kandidáty i Johnova strana Věcí veřejných. „Když člověk vstoupí do nějaké strany, měl by k ní být loajální. Kdybych se s ní názorově rozešla, mám možnost odejít," nevidí dvojka na pražské kandidátce Věcí veřejných Karolína Peake nic špatného na tom, jak si ji a její kolegy strana podchytila.

Ty peníze jsou podle ní vyčíslením nákladů na kampaň a svým podpisem smlouvy dává straně svou loajalitu. „Musím přiznat, že než dát sedm milionů straně, pochopitelně raději rezignuji na mandát," přiznává účinnost možné sankce politička, která je zastupitelkou Věcí veřejných v městské části Praha 1.

Starostu za ODS podpořila, aby se do něj mohla strefovat

Tam to má ale jako opoziční zastupitelka donedávna ne příliš mediálně vyhledávané strany těžké. „Vždycky se snáze domluví velké strany, v Praze 1 jde o ODS a ČSSD, a ty ostatní velmi rychle utřou," posteskne si Karolína Peake pro deník Právo. Přitom ale svým hlasem pomohla ke zvolení Dvořáka z ODS starostou i k odpuštění dluhu na nájemném u jedné zastupitelky ODS.

„Dvořák vždycky byl mužem v pozadí a jsem ráda, že teď je tím, kdo nese odpovědnost, a je tím, do koho se můžeme v kampani před komunálními volbami strefovat," říká dvojka pražské kandidátky VV a dodává, že pro odpuštění dluhu na nájemném nehlasovala proto, že šlo o zastupitelku, ale pro nepořádek na úřadě, který byl hlavním důvodem dluhu.

Na hlídkách VV lidé oceňují, že se někdo stará o pořádek

Karolína Peake je jednou z prvních členek Věcí veřejných. Když za ně v roce 2006 kandidovala do zastupitelstva Prahy 1, tak jí k úspěchu pomohly i hlídky VV. „Ve vnitrostranickém referendu jsem byla pro jejich zachování. Vyhlásili jsme ho i na základě přání véčkařů z ostatních krajů, abychom to raději stáhli. A to se také stalo," říká k odvolání hlídek z ulic Peake.

Přitom sama má s nimi dobrou zkušenost. „Lidé oceňují, když se někdo stará o pořádek," vysvětluje, proč před čtyřmi roky s nimi měla strana na komunální úrovni úspěch. Nyní ale podle Peake humbuk kolem hlídek negativně zasáhl členskou základnu mimo Prahu, zatímco v roce 2006 po nich ani pes neštěkl.

Související:

Velké strany si ženy na kandidátkách nehýčkají 

Ženy z Věcí veřejných nafotily kalendář 

Foto: Veciverejne.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…