Klaus: Stát by neměl utrácet za opakovaně vyplavované domy

19.05.2010 18:04

Majitelé domů, opakovaně poškozovaných povodněmi, by podle prezidenta neměli mít nárok na státní podporu. Než neustále dotovat opravy, to raději investovat do přestěhování domu na bezpečnější místo, navrhl ve středu Klaus.

Klaus: Stát by neměl utrácet za opakovaně vyplavované domy

"Jakákoliv státní podpora na dostavbu a opravy domů by se měla dávat také ve vazbě na to, jestli dům stojí na místě, kde hrozí, že povodeň bude každý třetí rok, nebo ne. Velmi bych se přimlouval, aby peníze byly využity na poposunutí se o pět, deset metrů ve vesnici výše," pronesl Klaus před novináři. 

Prezident se ohradil také proti žádosti sociálnědemokratických hejtmanů o uvolnění mimořádných výdajů na budování protipovodňových opatření. Podle Klause takové stavby často zdržují majetkové spory a nesouhlas vlastníků.

Oranžoví hejtmani, buďto mateřskou nebo protipovodňová opatření

ČSSD chce jednou zvyšovat mateřskou a jindy zase vydávat peníze ze státního rozpočtu na protipovodňová opatření, zamyslel se Klaus. "Nepochybně stát si nemůže dovolovat včera zvýšit mateřskou a zítra zase zvýšit peníze na protipovodňová opatření. To prostě nejde. Každý ví, že dopočítávat do jedničky se dá jen jedním způsobem."

Poslanecká sněmovna v úterý přehlasovala Klausovo veto a zvýšila mateřskou na loňskou úroveň. 

Systém ochrany lidí při povodních se od ničivých záplav v roce 1997 na Moravě podle Klause zlepšil. Velké poděkování podle něj patří všem lidem, kteří se podílejí na záchranných pracích v povodněmi postižených moravských krajích. 

"Vidím, že tyto naše systémy se za těch 13 let, kdy byla první povodeň v roce 1997, zdokonalily, mají lepší techniku. Chtěl bych jim všem moc poděkovat a věřím, že povodně budou mít daleko méně tragické následky než ty předcházející," řekl Klaus.

Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…