Špatný vzduch, není práce a kraj je pod vodou, zhodnotil Zaorálek

19.05.2010 21:39

Volební lídr ČSSD na severu Moravy Lubomír Zaorálek ve speciálu Otázek Václava Moravce otevřeně přiznal, že je na tom kraj velice špatně. Je nutné mu maximálně pomoci.

Špatný vzduch, není práce a kraj je pod vodou, zhodnotil Zaorálek

Ústředním tématem posledního dílu krajských debat speciálu ČT Otázky Václava Moravce - na závěr z Moravskoslezského kraje - byly povodně. Volební lídři za ČSSD (Lubomír Zaorálek), ODS (Pavel Drobil), Věci veřejné (Kristýna Kočí), KSČM (Kateřina Konečná), TOP 09 (Pavel Lukna) a KDU-ČSL (Jiří Carbol) se shodli více méně na tom, že není systémové svěřit zajištění protipovodňových opatření dvěma ministerským resortům najednou.

„Kdyby se o povodně staralo jen ministerstvo zemědělství, tak máme jen přehrady, kdyby ministerstvo životního prostředí, tak máme jenom poldry," upozornila například zástupkyně komunistů Konečná.

Kristýna Kočí navrhla ministerstvo pro krajinu, které by se zabývalo mimo jiné budováním protipovodňových opatření. Sama za sebe by upřednostňovala budování poldrů před výstavbou přehrad.

V kraji se nedá dýchat, není tam práce a teď je pod vodou

"Moravskoslezský kraj má špatný vzduch, vysokou nezaměstnanost a teď ho ještě ke všemu zasáhly povodně. Kraj potřebuje zvláštní program," navrhl Zaorálek a důrazně apeloval na to, aby byla pomoc státu na severu Moravy maximální.

Všichni diskutéři se shodli na budování protipovodňových opatření nejen v době, kdy mají lidé z postižených oblastí vodu v obývacích, ale i když voda opadne.

Volební lídryně Věcí veřejných Kristýna Kočí vyzvala politiky u debatního stolu, aby se téma povodní nezatahovalo do předvolebních bojů. "Není dobré, abychom na sebe v tuto dobu útočili. Všichni se předháníme, kdo co nabídne, kdo kam dřív pojede," pronesla Kočí, čímž vyvolala nesouhlasné bručení ostatních. Napomenul ji i Moravec, podle něhož vnesla chvilkové napětí do diskuze právě ona, protože do té doby se debatující vyjadřovali k problému povodní čistě racionálně.

Tošenovského fond přišel ČSSD vhod 

Nevydržel Zaorálek a ohradil se proti kritice političky Věcí veřejných, že politici nasazují gumáky jen při povodních, aby se zviditelnili. „V červnu (2009) při povodních hejtman Palas slíbil, že lidé dostanou nové domy a ty domy se v prosinci předávaly, tak netvrďte, že se jen mluví a nic nedělá," pochválil krajský volební lídr ČSSD moravskoslezského hejtmana ze stejné strany.

Nato se neudržel Drobil z ODS, který Zaorálkovi důrazně připomněl, že se nové bydlení mohlo slíbit a zaplatit z peněz, které v zajišťovacím fondu nechalo předchozí vedení kraje.

„I když jsme v předvolebním boji, tak komu čest, tomu čest. Evžen Tošenovský (ODS) ho vytvořil a my jsme ho použili," přiznal Zaorálek.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

14:54 ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

V 1. čtvrtletí řidiči odebrali v síti ČEZ přes1,8 mil. kWh zelené elektřiny. To je o 65 % více, než …