Obtěžovat teď lidi politikou je blbost, říká Schwarzenberg

20.05.2010 8:58

Karel Schwarzenberg považuje „Kalouskovu složenku“ za vtipný a správný nápad. „Ale omlouvám se, jestli se tím někdo cítí dotčen,“řekl v obsáhlém rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Obtěžovat teď lidi politikou je blbost, říká Schwarzenberg

Strana TOP 09 přerušila volební kampaň, a její předseda Karel Schwarzenberg vysvětluje v rozhovoru pro Hospodářské noviny proč.

„Lidi mají jiné starosti, vodu v botách a plné ruce práce. Obtěžovat je politikou je teď s odpuštěním blbost," tvrdí.

Vysvětluje také, proč se na Moravu on sám nechystá: „Co bych tam dělal?! Kdyby mně bylo třicet nebo čtyřicet, tak dejme tomu. Teď už velké pytle bohužel nosit nemůžu a jenom bych se tam procházel ve vysokých botách. V tom nevidím smyslu."

Na otázku, co si myslí o tom, že si lidé postavili znovu domy na místě, kudy se už prohnala velká voda, pak říká. „Když to postavili tam, kde už to jednou bylo postiženo, tak je to velmi mírně řečeno omyl. Asi jim měl stavební úřad nebo starosta domluvit. Ale je těžko lidi přemlouvat, to je jejich věc."

Nevzpomínám si, kdo s tím nápadem přišel

Předseda TOP 09 v rozhovoru pro Hospodářské noviny také hovořil o nápadu se složenkami. Občané totiž v minulých dnech dostávali do schránek složenku s výzvou, aby zaplatili 121 tisíc korun. Schwarzenberg si ale prý už nevzpomíná na to, kdo s tím nápadem přišel - jestli on, či místopředseda Miroslav Kalousek.

„Já vím jenom, že jsem s tím souhlasil. Považuju to za vtipný a správný a omlouvám se, jestli se tím někdo cítí dotčen," uvedl k tomu.  

„Je to léčba šokem, aby se lidi probudili a uvědomili si, jaký je stav veřejných financí. Lidé vidí státní dluh jako něco neosobního. Když jim to takhle ukážete, tak si uvědomí, o kolik jde. Navíc si musíme uvědomit, že je rozdíl, jestli má dluh malý stát nevalné pověsti, jako je Česko, nebo jestli je to třeba Německo," dodal.

Právo chybí na všech úrovních

Lídr TOP 09 také v rozhovoru opětovně vysvětlil, jaká je podmínka strany pro účast ve vládě. „Krom vyrovnaného rozpočtu v dohledné době je třeba hlavně nastolení vlády práva. Za základní problém našeho státu považuji disrespekt k právu na všech úrovních," zmínil.

Budoucí vládní koalici si umí představit i s ČSSD, ale jen bez stranického předsedy Jiřího Paroubka. Právě Paroubkovi totiž s jistou nadsázkou nevěří ani podpis.

Paroubek slovo nedrží

„V životě jsem už viděl vlády skloubené z nejpodivnějších stran. Ale základní je, že partneři musí držet slovo. Paroubek ho nedrží," podotkl. Co se týká koaliční smlouvy, pak by mu prý  věřil snad jen ten podpis pod ní.

„Vím o několika sociálnědemokratických politicích, kteří jsou věrohodní. Ale o komkoli řeknu, že je dobrej, spíše mu to bude škodit. Ale řekněme mimo celorepublikové politiky: Třeba u nás v jižních Čechách je velice rozumný hejtman za ČSSD," vysvětlil. 

Také k Věcem veřejným je poněkud skeptický: „Nevíme, kdo je financuje. To, co vykazují jako příjmy, nesedí s tím, co vydávají na kampaň. Zadruhé je to spíš podnik, který je v majetku dvou podnikatelů, pana Bárty a pana Škarky. Dříve si občas politické strany osvojily podnik, teď si podnik osvojil politickou stranu."

Jestli by si ale sednul s Rdakem Johnem do vlády, tak to neví. „Potřeboval bych velké garance. A taky nevím, s kým bych měl uzavřít koalici. S panem Johnem? S panem Bártou? S panem Škarkou? Kdo tam má vlastně rozhodující slovo?," uzavřel otázkou kníže svou odpověď.

Čtěte také:
Nejsem maskotem, ale předsedou strany, ohradil se Schwarzenberg

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…