Senát projedná novelu loterijního zákona. Sazka a sportovní svazy protestují

20.05.2010 9:28

Zákony o loteriích, veřejných službách i daních z příjmu by na své schůzi měli projednat senátoři.

Senát projedná novelu loterijního zákona. Sazka a sportovní svazy protestují

Hlavně levicová novela loterijního zákona zřejmě dá senátorům zabrat. Norma především zvyšuje kompetence obcí při regulaci hazardu na jejich území. Zákon původně předložili poslanci z ČSSD a KSČM a má například umožnit obcím stát se účastníky povolovacího řízení nebo zkracuje platnost vydaných licencí z deseti let na tři roky.

Zákon se ale nelíbí ODS. Jenže norma by měla najít v Senátu podporu lidovců. A to přesto, jak připomněl senátor za KDU-ČSL Rostislav Slavotínek, že sněmovna odmítla zákon, kterým chtěla řešit problematiku hazardu jeho strana.

Sázkové firmy vyhrožují

Zatímco starostové novelu vítají, proti se postavily sázkové firmy.Vyhrožují, že pokud bude novela přijata, tak přesunou své sídlo do zahraničí. Také hrotí, že budou po státu požadovat náhradu za ušlý zisk.

Mezi protestujícími firmami je také Sazka.  I ona hrozí, že odejde do zahraničí. „Mohu potvrdit, že je to jedna z variant, o které uvažujeme," řekl ve středu pro Hospodářské noviny mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund s tím, že nyní záleží na vývoji daňové a další legislativy.

Se stěhováním prý souhlasí akcionáři

Podle Pavla Kořána z ČSTV, což je majoritní akcionář Sazky, se stěhování jako s krajním řešením, souhlasí i akcionáři firmy. Variantou by podle Sazky bylo rozdělení firmy na několik menších společností a jejich přesun do zemí, ve kterých by bylo výhodnější podnikání.

Předseda senátního klubu ČSSD Petr Vícha ale nátlak sázkových společností označil za vydírání. „Klub sociální demokracie novelu loterijního zákona podpoří. Jsem rád, že se tak tisíce obcí dočkají možnosti hazard na svém území. Považuji hrozby loterijních společností za směšné vydírání senátorů. Předpokládám, že i ti, kteří tuto normu nechtějí podpořit, ji pod dojmem tohoto vydírání podpoří," uvedl Vícha pro Český rozhlas.

Zákony by poslanci nestačili projednat 

Pokud některý ze zákonů vrátí senátoři poslancům, norma může takzvaně spadnout pod stůl. Pokud by je nestačila projednat současná sněmovna, noví poslanci se už jimi zabývat nesmí. To se týká jak loterijního zákona, tak zákona o dani z příjmu. Zákon o dani z příjmu se naopak nelíbí senátorům ČSSD a to kvůli poslaneckému přílepku, který mění organizaci finančních úřadů. Výhrady k němu má i ODS.

Čtěte také:
Přesuneme své sídlo do zahraničí, hrozí Sazka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…