TOP 09? To jsou jen cyničtí technokraté, naznačil Liška

20.05.2010 15:21

Šéf zelených Ondřej Liška se pěkně povozil po zádech TOP 09. V rozhovoru pro server Týden.cz označil její představitele za technokraty a cynické úředníky.

TOP 09? To jsou jen cyničtí technokraté, naznačil Liška

Předvolební průzkumy Straně zelených (SZ) příliš šancí na překonání pětiprocentní hranice nedávají. Přesto se její předseda Ondřej Liška pouští v online rozhovoru na webu Týden.cz do hodnocení politických soupeřů, které by se před volbami dalo označit jako troufalé.

A co Liška například na serveru uvedl o straně TOP 09 a jejímu předsedovi Karlu Schwarzenbergovi, který byl ještě před rokem členem právě SZ?

"Když si odmyslíte od TOP 09 Karla Schwarzenberga, zbudou Vám jen bývalí členové KDU-ČSL a ODS, kteří českou politikou putují už 20 let. Trošku tristní fakt na to, že TOP09 si hraje na novou mízu. Technokratické pojetí politiky a cynismus se převlékl do hávu nekompromisních účetních, kteří zkrotí dluh - který ovšem sami jako součást sociálnědemokratické vlády vytvořili," napsal Liška o TOP 09.

Rozhodnutí knížete považuji za mylné

Ke Karlu Schwarzenbergovi pak uvedl, že chápe, že chce zůstat na vrcholu a sloužit vlasti, „je ovšem velká škoda, že tím zároveň dává alibi lidem, kteří by jinak aureolu ´čistých´ a ´nových´ získávali jen ztěžka." „Karla Schwarzenberga si jinak vážím a stýkáme se, toto jeho rozhodnutí však považuji za mylné, bez ohledu na to, zda by setrval nebo nesetrval u zelených."

Liška si pak kopnul i do někdejší poslankyně za SZ Olgy Zubové. Ta od zelených za dramatických okolností odešla a vytvořila novou platformu Demokratickou strana zelených.

Byl to jen marketingový trik Zubové a Soukupa

„Demokratická strana zelených fakticky neexistuje, byl to je marketinkový trik Olgy Zubové a milionáře Jaromíra Soukupa, který nyní financuje kampaň Věcí veřejných. Až se VV dostanou do parlamentu, bude od nich chtít pan Soukup veřejné zakázky, stejně jako to chtěl od nás. Problém nastal ve chvíli, kdy jsme to rázně odmítli. Pokud budou nadále spolupracovat, z Věcí veřejných se můžou stát snadno kšefty veřejné," počastoval Liška Zubovou s tím, že téma spolupráce s DSZ je tak zcela bezpředmětné.

„A Hnuti zelení? Ti vznikli jako vzdoroprojekt Jakuba Patočky po jeho odchodu ze SZ a jako vzdoroprojekt už dávno pozbylo smysl. Mají asi 20 členů a věřím, že se časem zapojí do SZ," doplnil pak lídr SZ.

Bursík se kvalitě ovzduší věnoval intenzivně

Na druhou stranu se ale Liška v rozhovoru zastal bývalého předsedy SZ Martina Bursíka a poslankyně téže strany Kateřiny Jacques.

Jeden ze čtenářů totiž Bursíka poměrně ostře setřel. „Ač zelenému ministrovi ŽP Bursíkovi musel být znám katastrofální stav ovzduší v Ostravsko-karvinské aglomeraci, zviditelňoval se po celou dobu svého ministrování jen na tématu globálního oteplování a pro řešení problematiky Ostravska nehnul ani prstem," napsal tazatel.

„Není to pravda. Martin Bursík se kvalitě ovzduší velmi intenzivně věnoval. Například připravoval nový zákon o ochraně ovzduší, na nějž nedošlo kvůli pádu vlády. Prosazení zákona o ochraně ovzduší je jedna z našich priorit a po volbách tento zákon budeme vší silou prosazovat. Limity imisí byly letos v zimě překračovány až sedmkrát, přesto úřednická vláda v tu dobu přijala usnesení, že zakazuje ministru životního prostředí tento zákon předložit, protože by prý ´brzdil naši ekonomiku´. I to byl jeden z důvodů, proč jsme stáhli podporu úřednické vládě, neboť se ukázalo, jak je zlobbovaná," odvětil Liška.

Jacques určitě z politiky nezmizí

„Kateřina Jacques je poslankyně za SZ a určitě jedna z nejvýraznějších postav současné sněmovny a zelené politiky. V těchto volbách nekandiduje, ale jelikož je Kateřina tvor bytostně politický, z politiky určitě nezmizí. Takto výrazných poliček je málo a těmito volbami nic nekončí. Záleží to ale samozřejmě na jejím rozhodnutí," uzavřel pak hodnocení předseda Strany zelených.

Čtěte také:
Liška: Schwarzenberga bude mrzet, že se dal do spolku s Kalouskem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …