Bízková by ráda změnila kvůli povodním zákony

21.05.2010 11:47

Ministryně životního prostředí Ruth Bízková chce změnit legislativu, která by měla změnit poměr, kolik peněz vydává na odstraňování povodňových škod stát, kolik kraje a kolik samosprávy.

Bízková by ráda změnila kvůli povodním zákony

Finanční škody způsobené povodněmi jdou do stovek milionů korun. Ovšem otázka, kdo by měl škody hradit a hlavně z jakého zdroje peněz, není podle ministryně životního prostředí stále jasná.

„Jsem pro nový klíč ke stanovení těchto poměrů. Mělo by být jasné, kolik peněz má vydávat na odstraňování povodňových škod stát, kolik kraje a kolik samosprávy. O úpravě legislativy jsem už tento týden hovořila s předsedou Asociace krajů a hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem," uvedla Bízková pro Český rozhlas. „Musíme si napřed ujasnit, kolik procent kdo dává a pak to případně změníme," řekla dále.

Otázka vyvlastňování majetku je citlivá

„Tam, kde k povodňovým škodám dochází opakovaně, je třeba také přistoupit k vyvlastňování ve veřejném zájmu. Ale lidé musí dostat adekvátní náhradu, tržní náhradu, nikoli účetní hodnotu.," podotkla dále ministryně pro Rádio Česko.

Otázku vyvlastňování ve veřejném zájmu ale označila za velmi citlivou věc. „Tam, kde udělali zkušenostmi s povodněmi, budou asi rozumět poměru veřejného a soukromého zájmu trošku jinak, než je v obecném vnímání."

Každá obec musí mít jinou ochranu

Bízková také řekla, že opakování povodní by nás mělo vést k úvahám, co v krajině udělat, aby jejich škodlivé dopady byly co nejmenší. „Má se přemýšlet, zda tam má být přehrada, nebo velký poldr, anebo podobně, jako v Troubkách velký val," uvedla dále.

Velká odpovědnost je na starostech, kteří by měli více usilovat o peníze z různých fondů. „Na stavby se dají čerpat peníze z Operačního programu životní prostředí. Ten obecně pokrývá 90 procent prostředků, a na koofinancování pak zbývá deset procent. U protipovodňových opatření jde ovšem až o stoprocentní financování," zdůraznila.

Obce a kraje musí spolupracovat

„Ale na ty největší stavby si nemůže žádná menší obec troufnout a navíc ani na ty menší nemusí mít na to koofinancování," doplnila ministryně s tím, že u velkých děl je zásadní role pro státní podnik Povodí. „To, co razím od začátku působení ve funkci je, že je nutná spolupráce všech se všemi," dodala  Bízková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…