Pehe: Speciál Moravcových Otázek se stal politickým hororem

21.05.2010 16:17

Také jste středu co středu usedali usedali před televizi ke čtrnáctidílnému seriálu Otázek Václava Moravce? Tak jste možná jako politolog Pehe získali dojem, že se debata proměnila v pokleslé sportovní klání.

Pehe: Speciál Moravcových Otázek se stal politickým hororem

Do všech volebních krajů se vydal moderátor Václav Moravec se svým pořadem Otázek speciál. Čtrnáctidílný seriál České televize však nadšení u všech nevzbudil. „Toto mediální dílo je možné zařadit do patřičného žánru. Jmenuje se politický horor," nebere si servítky politický komentátor a ředitel New York University v Praze Jiří Pehe na svém blogu aktuálně.cz.

Problém přitom podle politologa nespočívá v Moravcovi samotném, i když ho zvolený formát nutil, aby se pod časovým tlakem dopouštěl nectností, které jsou typické pro politické debaty v českých médiích - například přerušování řečníků v okamžiku, kdy se pokoušejí říct něco podstatného. Hlavní problém krajských speciálů má co do činění s dramaturgií.

Dramaturgie udělala z politických debat fotbalové mače 

„Nic proti přizvání obecenstva, ale na rozdíl od českého prostředí by bylo ve vyspělých demokraciích nemyslitelné, aby se takové politické diskuze pod taktovkou veřejnoprávní televize zvrhávaly v jakýsi Kotel," diví se Pehe, proč organizátoři dovolí, aby do sálu chodili lidé oblečení ve stranických dresech. Navíc aby seděli jako v jakýchsi sektorech pro fanoušky na fotbalových stadiónech. A aby jim bylo dovoleno mávat transparenty.

„I samotná debata se pak v atmosféře fotbalového utkání stává pokleslým sportovním kláním, v němž je dobrý jakýkoliv faul, překřikování, nerespektování pravidel. Člověk, který sleduje podobné diskuze v zahraničí - od USA přes Británii až po Německo - nemůže nebýt v šoku, když vidí, jak katastrofálně nízká je politická kultura těchto diskuzí u nás," žasne Pehe, jak k další devalvaci takových debat přispívá laciná dramaturgie média, které má reprezentovat veřejný zájem.

Politická kultura se odvíjí i od toho, jak bylo vítězství dosaženo 

„V obecnější rovině nelze než konstatovat, že ČT v tomto ohledu zcela zapadá do širšího mediálního kontextu u nás. Nekultivuje ho, je jeho součástí. Soukromá média pojímají totiž politické soupeření, zejména před volbami, jako jakýsi fotbalový mač," píše Pehe s poukazem na často nepokryté fandění „svému" týmu, které přijímá jako normu i fauly na soupeře. Zcela v duchu hesla, že historie si bude pamatovat jen vítězství, ne jak ho bylo dosaženo.

„Jenže politická kultura se formuje nikoliv především na základě toho, kdo vyhrál a možná čtyři roky v zemi vládne, ale na základě toho, jak bylo vítězství dosaženo - jak se chovali poražení, vítězi i publikum. Česká média bohužel vesměs přispívají především k fanatizující polarizaci veřejného mínění ve stylu soupeření Sparta - Slavia," uzavírá svůj blog Pehe.

Související:

Kalousek nebyl nadšen, když Moravec připomněl jeho minulost

Pehe: Paroubkovi se nelze divit, že některá média bojkotuje 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…