Kalousek provozoval rozhazovačnou politiku, napsal Nečas

21.05.2010 14:45

Volební lídr ODS Petr Nečas se pustil v online rozhovoru na webu Týden.cz do kritiky Miroslava Kalouska.

Kalousek provozoval rozhazovačnou politiku, napsal Nečas

Když de facto převzal Petr Nečas otěže ODS po Mirku Topolánkovi, vypadalo to na chvíli, že útočná politika proti jiným lídrům politických stran se nekoná. Teď však Nečas „vystrkuje růžky."  Na webu Týden.cz zkritizoval místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska.

„Vymazal jste čtyři roky z životopisu Miroslava Kalouska, kdy jako předseda KDU-ČSL a předseda sněmovního rozpočtového výboru ruku v ruce s Bohuslavem Sobotkou provozoval rozhazovačnou politiku poslední socialistické vlády, kdy i v dobách šestiprocentního ekonomického růstu dokázali společně vyrobit v roce 2006 deficit státního rozpočtu 100 miliard korun," odvětil na Týdnu.cz Nečas čtenáři, jenž napsal, že autentickou pravicí je pro něj jen „Topka", založená Kalouskem.

„Jsem ale rád, že Miroslav Kalousek pochopil, že v této politice, jejíž byl spoluautorem, nelze pokračovat. Ve vládě vedené ODS se již naštěstí pod naším tlakem začal chovat rozpočtově zodpovědně. Kéž by mu to vydrželo," neskrýval nakonec Nečas své naděje.

O menšinové vládě vyjednávat prý nebude

Pak ale „loboval" už jen za ODS. „Hlasy pro menší strany nezastaví Jiřího Paroubka a komunisty. Pouze ODS má šanci porazit sociální demokracii. Je důležité, kdo volby vyhraje, protože ten bude mít první šanci sestavit vládu. Hlas pro menší strany nemusí zabránit tomu, aby se nevytvořila podivná koalice Jiřího Paroubka s menšími stranami z pravé části politického spektra. Já jsem o menšinové vládě s Jiřím Paroubkem tolerované komunisty nevyjednával, narozdíl od jiných, a nikdy vyjednávat nebudu," zmínil dále na chatu Nečas.

Podle něj za vlády ODS došlo k nejvyšší reálné hodnotě důchodů od roku 1989. „Není to ale způsobeno tím, že zrovna v loňském roce šlo do penze nejvíce bohatých lidí, nově vyměřované důchody jsou vždy o něco vyšší než důchody v minulém roce. To ale platí celých posledních 15 let. Je to především důsledek rozumných valorizací," podotkl dále lídr ODS.

Statistika dokazuje přínos poplatků

Velebil také zdravotnické poplatky: „To, že se zvýšil počet transplantací kyčelního či kolenního kloubu, voperovaných defibrilátorů a dialýz o více než třetinu ve srovnání s předcházejícím rokem, je jednoznačný důkaz a nezpochybnitelná statistika dokazující přínos zdravotních poplatků."

Ke zdravotnictví Nečas ještě zmínil, že v minulosti prosazoval myšlenku individuálních osobních účtů. To se ale později ukázalo jako komplikované. „Zdravotnictví se v roce 2006 vřítilo do krize, kdy chyběly peníze, odkládaly se operace, statisíce občanů platily desetitisícové doplatky na drahé léky, další občané těžko hledali ošetření, protože lékaři měli zastropovánu platbu ze zdravotních pojišťoven a nemohli přibírat další pacienty. Situace vyžadovala rychlé řešení, individuální osobní účty se ukázaly jako administrativně nesmírně komplikované a jejich zavedení by trvalo příliš dlouho. Poplatky se ale osvědčily."

Více: Janotovy podpory TOP 09 si vážíme, říká Kalousek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…