Za Topolánka by na nás ODS neútočila, lituje Kalousek

24.05.2010 9:46

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek popírá, že by ještě za vedení Mirka Topolánka existovala dohoda o společném postupu jeho strany a ODS. Takovou možnost dnes naznačují Lidové noviny.

Za Topolánka by na nás ODS neútočila, lituje Kalousek

Podle listu se TOP 09 původně měla soustředit na sbírání pravicových voličů, kteří již nechtějí volit ODS. Za tím účelem měla být Kalouskova a Schwarzenbergova strana ukotvena nalevo od ODS, aby byla atraktivní i pro liberální a středové voliče.

Nakonec měl podle LN Kalousek zjistit, že větší voličský potenciál leží napravo od občanských demokratů a navzdory dohodám s Topolánkem změnil strategii.

„Těžko se umím představit, že bychom byli nalevo od ODS, to už bychom byli skoro jako komunisti," reagoval Kalousek na spekulace pro ParlamentníListy.cz.

Mezi ním a Topolánkem sice prý byly debaty o předvolební koalici ODS a TOP 09, ty však skončily poté, co „Topolánka jeho vlastní strana s touto myšlenkou odeslala někam."


My koalici s Paroubkem nechceme. To oni

Vztahy mezi ODS a TOP 09 se zhoršily v pátek, kdy Nečasova strana zveřejnila inzerci se sloganem „Může se M. Kalousek dohodnout s J. Paroubkem? Rychleji než si myslíte."

Připomněla tak čtyři roky starou kauzu, kdy Kalousek ještě jako předseda KDU-ČSL kývl na nabídku předsedy ČSSD Paroubka vytvořit vládu s podporou komunistů.

Za Topolánka by to bylo jiné

Obvinění ODS z přípravy koalice se sociálními demokraty Kalousek odmítá a obviňuje z toho naopak občanské demokraty.  „ODS se svými útoky na TOP 09 hlásí k myšlence velké koalice. Nevymezuje se vůči svému věcnému soupeři, ale vůči nám," poznamenal.

Kdyby byl předsedou ODS stále Mirek Topolánek, k rivalitě obou pravicových stran by podle místopředsedy TOPky nedocházelo. „Nemyslím si, že Mirek Topolánek by zaútočil na konzervativní TOP 09," vyjádřil se Kalousek.

Čtěte také:
Nečas na nás útočí kvůli domluvené koalici s Paroubkem, varuje kníže
Lidé se stydí přiznat, že nás volí, uznává Nečas

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nep

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…