Církev podepíše dohodu se státem o katedrále

24.05.2010 10:36

Nový arcibiskup katolické církve Dominik Duka má během dne podepsat dohodu s Pražským hradem o rozdělení správy katedrály svatého Víta mezi státem a církví. Tím se zřejmě ukončí i spory o katedrálu.

Církev podepíše dohodu se státem o katedrále

Katolická církev se podle informací Českého rozhlasu rozhodla, že katedrálu bude spravovat společně se státem. Ukončí se tak spory trvající osmnáct let.

Soudy v minulosti dvakrát rozhodly, že katedrála patří církvi. Jenže stát se nechtěl této historické památky vzdát a tak se odvolal k Nejvyššímu soudu. Ten naopak dal za pravdu Pražskému hradu. S tím však Dukův předchůdce Miloslav Vlk nesouhlasil, případ chtěl poslat až k evropskému soudu.

Jenže Dominik Duka při nástupu do funkce sdělil, že už se o katedrálu nehodlá soudit. Dohodu se státem se mu povedlo připravit jen měsíc a půl po nástupu do funkce.

Stáhnou ústavní stížnost

Arcibiskup Duka přitom už minulý týden Českému rozhlasu řekl, že Metropolitní kapitula chrámu svatého Víta a Kolegiátní kapitula všech svatých na hradě pražském v těchto dnech jedná o stažení ústavní stížnosti kvůli vlastnictví katedrály. "Ta jednání probíhají a chýlí se ke konci," potvrdil Duka.

Metropolitní kapitula chrámu svatého Víta a Kolegiátní kapitula všech svatých na hradě pražském totiž před rokem podaly proti rozhodnutí stížnost k Ústavnímu soudu v Brně.

Nyní  o katedrálu pečuje Správa Pražského hradu. Ročně ji to stojí dvacet milionů korun. Nejznámější pražská památka byla přitom v rukách státu od roku 1954, kdy ji komunisté znárodnili.

Čtěte také:
Konec bojů o katedrálu? Církev a stát hledají řešení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …