Do politiky nejdu kvůli penězům, říká Vít Bárta

24.05.2010 14:48

„Kdyby se volby konaly o rok později, porazili bychom i ČSSD.“ I takto by se daly přeložit odpovědi pražského podnikatele Víta Bárty, který kandiduje za stranu Věci veřejné v Praze na třetím místě.

Do politiky nejdu kvůli penězům, říká Vít Bárta

Vít Bárta je považován za muže, který značně uplatňuje ve straně Věci veřejné (VV) svůj vliv. VV poskytl dokonce sponzorský dar a v metropoli kandiduje do sněmovních lavic.

„Co se týče průzkumu, myslím na slova Radka Johna ještě jednou odložit volby a porazíme i ČSSD," odvětil Bárta v online rozhovoru na serveru iHNed.cz na dotaz ohledně posledních předvolebních preferencí. Ty straně přisoudily přes 12 procent potencionálních voličů.

„Veřejností jste vnímán jako šedá eminence VV...," podotkl další tazatel na chatu. Bárta na to ale reagoval sdělením, že chce být příkladným podnikatelem, občanem a snad i politikem.

„Téměř 93 procent  mých příjmů je z komerčních zakázek. Nikdy jsem nic neprivatizoval. Sečteno a podtrženo, do politiky vstupuji ne proto, že bych peníze potřeboval. Potřebuji mít pocit, že mé děti vyrostou ve společnosti, kde nevyhrává největší lump, ale poctivá nejlepší konkurenční nabídka. A stát, kde mé děti většinu daní nedají na úhradu dluhů svých rodičů," napsal k tomu tématu dále Bárta.

Kdyby byla přímá volba, tak by nebylo Ratha a Jančíka

„Co konkrétně podle Vás znamená politická odpovědnost?" zajímalo dalšího zvědavce.

Podle Bárty politická odpovědnost má rozměr osobní a systémový. „Osobní je dán morálkou lidí, kteří politiku dělají. Proto VV dávají příklad politických dinosaurů jako je David Rath, se kterými odmítají podpořit jakoukoliv vládu. Systémový je dán potřebou změny politického systému v ČR, kde vládne kolektivní nezodpovědnost nad individuální odpovědností. Proto VV požadují přímou volbu nejen prezidenta, ale i starostů a hejtmanů. Pak bychom neměli ani Jančíka, ani Ratha....," doplnil pak Bárta k této otázce.

Čtenáře serveru iHNed.cz také zajímalo, jaký má Bárta vztah k bezdomovcům. „Jak hodláte řešit problém bezdomovectví a sociálně vyloučených? Budete bezdomovce šikanovat a buzerovat, jak to dělaly hlídky VV a jak to dělá například firma ABL?" zeptal se například čtenář Jan Potměšil.

Hlídky VV měly poukázat na problémy, ne buzerovat

„ABL činnost, kterou dělají hlídky VV, nerealizuje. Co se týče VV, tomu čemu říkáte buzerace, my říkáme hledání práce pro bezdomovce, pomoc jim zařídit občanský průkaz a jiné aktivity, které je z ulice přivedou do společnosti. Téma drog a bezdomovectví navrhují VV řešit koncepčně," odepsal k tématu Bárta s tím, že základní problém tady není v činnosti Policie ČR, ale nedostatek terénní sociální práce, na kterou lze efektivněji čerpat peníze z EU.

„Je zapotřebí zkvalitnit i institucionální rámec činnosti neziskových organizací. Hlídky VV byly především tímto apelem, místo rozdávání volebních gulášů, a to i bezdomovcům, raději bezdomovcům dáme udice než jim dávat ryby," doplnil k tomu.

Více: Bárta (VV): Odmítám spojování s ČSSD a ještě více s pražskou ODS

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…