Agentury naše voliče neumí změřit. Bude sedm procent, tvrdí Svoboda

25.05.2010 8:54

Lidovci budou za volební úspěch považovat překročení sedmi procent. Na dotaz ParlamentníchListů.cz to prohlásili Cyril Svoboda a šéfka EDS Jana Hybášková, jejíž partaj KDU-ČSL letos podporuje.

Agentury naše voliče neumí změřit. Bude sedm procent, tvrdí Svoboda

Zatímco Věci veřejné a TOP 09 se dají v předvolebních průzkumech označit za skokany letošních sněmovních voleb, lidovci jsou jejich největším otazníkem. Strana totiž neustále osciluje okolo pětiprocentní hranice vstupu do sněmovny.

Pro lidoveckého lídra Cyrila Svobodu ale udržení lidovců ve sněmovních lavicích úspěchem není. „Pro mě je rozhodujícím kritériem číslo z roku 2006. Tím budu také poměřovat letošní výsledek KDU-ČSL ve volbách," řekl ParlamentnímListům.cz Svoboda. Ve volbách 2006 získali lidovci 7,22 procent, tedy 386.706 platných hlasovacích lístků.

Související:
Svoboda: Jsme jako hokejisté, také jim nikdo nevěřil

Průzkumy nám berou tři procenta

Ve stejné číslo doufá i předsedkyně EDS Jana Hybášková, jejíž partaj s lidovci vytvořila společnou kandidátku. „Když jsme se pouštěli do spolupráce, tak jsme si dělali desítky tabulek. Všechny průzkumy v uplynulých patnácti letech ubíraly KDU skoro tři procenta. Tedy potvrzuji, co říkal pan Svoboda. Výsledek z minulých voleb, to je to, o co nám jde," zdůraznila pro ParlamentníListy.cz Hybášková.

Průzkumy podle ní musí lidovce logicky oslabovat. „Kolem těch pěti procent je veliká výběrová chyba. Ta nezachytává právě ten elektoriát, patřící KDU-ČSL. Proto jsem pevně přesvědčena, že KDU-ČSL bude parlamentní stranou," dodala Hybášková.

Jsme prostě nejlepší, proto nás volte

Lidovci podle Svobody a Hybáškové musí zaujmout voliče hned v několika bodech. Je prý zárukou jistoty proti extremismu, vládě socialistů společně s komunisty, velké koalici ČSSD a ODS a populismu a asociálnosti Věcí veřejných a TOP 09.

Preference lidovců podle CVVM začaly nebezpečně kolísat v průběhu posledního roku. První dotek s pětiprocentní hranicí přišel v srpnu 2009. Poté se zvedly na 6,5 procenta koncem září, tedy po odkladu předčasných voleb.

Vánoce přinesly lidovcům „dárek" v podobě  4,5 procenta, aby v lednu vystoupali až na pohodlných sedm. Poté následoval pomalý pád až k 19. květnu. Poslední předvolební průzkum CVVM ukázal dokonce pouhých 3,5 procenta pro lidovce, podporované na rozdíl od minulých voleb Evropskými demokraty.

Největší procentuální podpoře se lidovci v roce 2006 těšili na Zlínsku, kde je volilo 13,02 procenta voličů. Vzhledem k řídké hustotě osídlení to ale znamená jen 41 663 hlasů. Nejvíce hlasovacích lístků, 67 865, jim voliči odevzdali v Jihomoravském kraji. Nejméně, 3,44 procent a 4 723 hlasů získali Svobodovi lidé na Karlovarsku, nejmenším českém kraji.

Dále čtěte:
ODS hrozí krach jako pravici na Slovinsku, varuje Hybášková

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…