Netypický duel Paroubka a Nečase. Bez diváků i novinářů

26.05.2010 10:22

Lídři dvou nejsilnějších stran se střetnou v posledním předvolebním duelu ČT. Probírat budou ekonomiku, korupci a zahraniční politiku.

Netypický duel Paroubka a Nečase. Bez diváků i novinářů

Ve čtvrtek 27. května odvysílá ČT1 a ČT24 v pořadu Otázky Václava Moravce předvolební speciál s lídry ČSSD a ODS Jiřím Paroubkem a Petrem Nečasem. Ti budou diskutovat o ekonomice, zahraniční politice nebo korupci.

„Budou jasně daná pravidla. Máme pocit, že ten pořad bude zajímavý a přinese úplně nové prvky do českého prostředí," řekl Moravec ParlamentnímListům.cz.

Podle Moravce Český rozhlas ve svých diskusních pořadech pouze přelil formát televizních Otázek do rozhlasové podoby. Proto si detaily ohledně formátu závěrečného duelu nechávala Česká televize pro sebe.

Debata dvou kandidátů na budoucího českého premiéra bude rozdělena na tři části. V jejím rámci vystoupí také pozvaní odborníci - ekonomové Jan Švejnar a Michal Mejstřík, odborníci na zahraniční politiku Petr Drulák a Jaroslav Šonka.

K tématu korupce byl přizván David Ondračka z Transparency International a Weston Stacey z amerického týmu, který má Česku v boji proti korupci pomoci.

"O tématech zatím nemáme informace, dozvídám se to od vás jako novinku," uvedla pro ParlamentniListy.cz Zuzana Janetzká z tiskového oddělení ODS.

Pan předseda se připraví

Mluvčí ČSSD Ondřej Macura pro ParlamentniListy.cz sdělil, že strana oceňuje, že se bude hovořit hlavně o programu. "ČT zřejmě témata debaty nastolila sama. My jsme vždy preferovali programovou diskusi," řekl redakci. "Pan předseda se kvalitně připraví, jako vždy," dodal. Vyjádřil přesvědčení, že debata bude vedena férově i od názorového protivníka Nečase.

Vstup do sálu bude umožněn pouze dvaceti protagonistům ČSSD a ODS a dvaceti členům mediálních rad a České televize. Novináři nebudou do sálu vpuštěni.

Pravidla debaty byla podle tiskové zprávy České televize předána oběma diskutujícím v písemné podobě. Paroubek i Nečas je stvrdili svými podpisy.

Před Moravcem ještě jeden duel u Veselovského

Paroubek a Nečas se utkají ještě tuto středu v Českém rozhlase od 17 hodin. "Budeme mluvit o tématech z politických programů, která ještě nezazněla," řekl Martin Veselovský, který bude souboj moderovat. "A dojde také na dotazy diváků," doplnil Veselovský, jenž je zároveň i dramaturgem pořadu.

Ředitel Odboru komunikace Českého rozhlasu proto vyzval zájemce z řad veřejnosti, aby se do diskuse přímo zapojili.

Zato oba političtí soupeři o svých přípravách hovoří neradi a podrobnosti si nechávají pro sebe. „K přípravě přistupujeme zodpovědně, toť vše," řekl ParlamentnímListům.cz kampaně ODS Ivan Langer.

Detaily neprozradil ani předseda ČSSD, podle kterého je o výsledku voleb už tak trochu rozhodnuto. "Připravovat se určitě budu, ne ale nijak výjimečně," řekl redakci Paroubek.

Více čtěte:
Téma ParlamentnichListu.cz Duel Nečas Paroubek
Nečas trénuje na duely s Paroubkem. Oponenta mu dělá Langer

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…