Klidně nevolte, ale pak si nestěžujte, vzkazují experti nevoličům

28.05.2010 7:36

Jít volit je občanská povinnost. Ale i nejít k volbám je jedna z možností. Lidé by ale pak neměli na politiky nadávat.

Klidně nevolte, ale pak si nestěžujte, vzkazují experti nevoličům

Za komunismu to byl znak občanské neposlušnosti a odporu proti režimu. Volit jednotnou kandidátku Národní fronty se prostě muselo. Dvacet let od prvních svobodných voleb však volební účast neustále klesá.

V roce 1990 byla při prvních svobodných volbách po 40 letech volební účast do československého Federálního shromáždění neuvěřitelných 96,8 procenta, před čtyřmi lety pak o třetinu méně, 64,5 procenta oprávněných voličů. A vyšší číslo by to nemělo být podle agenturních průzkumů ani po tomto volebním víkendu.

Je lepší volit jít

„Jít volit je občanské právo. Nijak striktně ale nejít k volbám neodsuzuji," řekl pro ParlamentniListy.cz předseda Občanského institutu Roman Joch. „Pak si ale člověk nemá stěžovat. Je lepší jít volit, i kdyby to byl protestní hlas," nabádá Joch.

Ke skupině lidí, kteří nechodí k volbám nechová příliš sympatií ani politolog Josef Mlejnek. „Tím člověk ničeho nedosáhne. Mělo by to smysl, kdyby výsledek voleb byl například vázán na padesátiprocentní účast," vysvětlil pro ParlamentniListy.cz.

Zvýší to váhu disciplinovaných voličů

Mlejnek upozornil i na další aspekt a tím jsou disciplinovaní voliči. „Ten hlas se nikam nezapočítá a zvýší se váha disciplinovaných voličů," dodal. Tradičně nejpevnější voličské jádro mají komunisté a tvrdé jádro ODS, případně lidovci, uvádí sociologové.

„Chápu, že jsou lidé znechuceni a říkají si, je mi jedno, jak to dopadne. Ale nemá to žádný efekt," zamýšlí se Mlejnek.

Podle Jocha má spíše smysl volit i malé strany, které se stejně do sněmovny nedostanou. Pokud bude takových lidí větší procento, vyšlou tím voliči signál zavedeným stranám, že něco je špatně.

Například jako typická protestní strana by mohli zafungovat zemanovci. Tím by lidé vztyčili ukazováček Jiřímu Paroubkovi, že vede stranu po Miloši Zemanovi špatně.

A jak to je s nezávislostí žurnalistů, kteří nechtějí jít k volbám, aby nebyli nařčeni z podjatosti? „Každý si to musí vyřešit sám v sobě. Proč být neutrální? Stejně má člověk nějaké politické názory. Je to velmi formalistické," prohlásil Mlejnek k závazku moderátora Václava Moravce, že volit nepůjde.

Související:
Novináři by neměli volit? To určitě vymysleli Češi, smál se Macháček

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …