Reflex o ráně Sobotkovi: Chtěla ČSSD odpoutat pozornost od Paroubka?

27.05.2010 10:09

Za dva hlavní obrazy předvolební kampaně považuje týdeník Reflex krk místopředsedy ČSSD Sobotky skrytý v ortopedickém límci a odvádění útočníka, který ho na mítinku v Brně napadl.

Reflex o ráně Sobotkovi: Chtěla ČSSD odpoutat pozornost od Paroubka?

Napadení místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky na mítinku v Brně vzedmulo vlnu vášní na politické scéně. Útočník Luboš Dvořák uváděl jako důvod pro úder pěstí, že měl s tehdejším ministrem financí Sobotkou spor kvůli deregulovanému nájmu a dokonce na něj podal stížnost na ministerstvu.

Týdeník Reflex se odvolává na informaci tiskového oddělení ministerstva financí, podle níž se žádnou stížnost od Luboše Dvořáka nepodařilo dohledat, a ptá se, proč si to Dvořák vymyslel.

Amatérské fotografie z mítinku dále ukazují, že Dvořák po celou dobu vystupoval spíše jako příznivec sociální demokracie a ještě pár minut před útokem nadšeně tleskal Sobotkovu projevu. V jednu chvíli se odpojil od skupinky, v níž stál, a přešel do tábora protiparoubkovských demonstrantů.

Útočník přišel v červeném, poznávacím znamení demonstrantů

„Přišel k nám s dotazem, zda jsme tam ze stejného důvodu. Táhlo to z něj jako ze sudu. Když jsme mu řekli, že protestujeme proti ČSSD, začal se smát. Pak se zase okamžitě vrátil k muži, vedle něhož stál po celý mítink," vzpomíná pro Reflex jeden z demonstrujících, který později jako svědek vypovídal na policii o útoku na Sobotku.

V médiích se přitom objevily informace, že útočník Dvořák byl v hloučku s protiparoubkovskými demonstranty. „To je nesmysl," tvrdí očitý svědek. Záměna vznikla tím, že Dvořák měl na sobě červený svetr - barvu oblečení, kterou si už dříve domluvili demonstranti jako rozpoznávací znak. Náhoda, nebo záměr, ptá se Reflex.

Pár hodin po útoku volal Pecina ve speciálu ČT po exemplárním trestu

Týdeník také uvádí, že útoku na Sobotku předcházelo napadení antiparoubkovských demonstrantů mladým mužem, z něhož se později vyklubal Martin Čermák, předseda Mladých sociálních demokratů v Brně. Celý případ vyvolává i otázku, proč na mítinku nebyli ani policisté, kteří akce ČSSD jinak monitorují.

V souvislosti s tím, že tentýž večer vysílala ČT předvolební speciál Václava Moravce z Prahy, v jehož úvodu volal ministr vnitra Pecina po exemplárním potrestání, uvádí Reflex jako jednu z verzí události to, že si Lidový dům objednal útok na svého nejoblíbenějšího politika, aby vyvolal vlnu společenské solidarity.

Druhou verzí týdeníku je to, že šlo o záminku, jak ukončit velké mítinky a stáhnout z politického oběhu Jiřího Paroubka, jehož veřejné vystupování negativně působí na část potenciálních voličů sociální demokracie.

Související:

Bohuslav Sobotka dostal na mítinku pěstí 

Bijec Sobotky promluvil: Měla to být facka za jeho špatnou práci 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…