TOP 09 shrnula kampaň. Kalousek vtipkuje o zadnicích, kníže o psech

28.05.2010 6:03

RECENZE Předvolební kampaň jde do tuhého a TOP 09 už teď vydala sestřih ze svých turné se snahou oslovit ještě na poslední chvíli nerozhodnuté voliče.

TOP 09 shrnula kampaň. Kalousek vtipkuje o zadnicích, kníže o psech

Přes některé pikantní hlášky jde o konzervativní video. Možná konzervativní až příliš. TOP 09 totiž dva dny před volbami uvolnila na své stránky, YouTube a Facebook spot, který je dlouhý celých šest a půl minuty. Pro diváky, kteří si zvykli na klipovité nazírání reality, to tedy příliš není.

O co jde? "Zveřejňovali jsme ho ve středu ráno a je to sestřih momentů z celé kampaně. Sestřih nejzásadnějších prohlášení našich rozdílů," říká stranický mluvčí Jan Jakob.

Kdo je cílovou skupinou? "Chceme tak oslovit některé z nerozhodnutých voličů, zároveň našim podporovatelům a voličům ukázat, co se vlastně během té kampaně dělo," dodává.

Záměr není špatný. S oslovením nových voličů jsem však na pochybách. Stopáž a distribuční kanály, které sledují téměř výhradně už rozhodnutí voliči TOP 09, dělají z videa záležitost spíše pro skalní.

Oproti například vtipným a trefným imageovým spotům zelených, toto vypadá jako řadová stranická produkce, kterou většina recipientů při zběžném pohledu na úvodní logo a časovou osu vypne.

PŘEČTĚTE SI RECENZI ZDE:
Zelení i s levnou produkcí konkurují TOP 09

Populární kníže

Kdo však vydrží, nemusí se nutně nudit. Pohotová dokumentaristická kamera, přestože byla zjevně jen jedna, odvádí dobrou práci a výběr okamžiků je také víceméně povedený.

Pobaví například okamžik, kdy kníže říká, že "je sice pravda, že starýho psa novým kouskům nenaučíš, ale já jsem myslivec a starý pejskař, tak vím, že jenom cvičený ohař najde taky tu zvěř".

Vůbec na Schwarzenbergovi TOP 09 pochopitelně s oblibou staví. Když se kníže zpovídá z toho, že ho těší, kolik teď chodí na mítinky mladých lidí, vybraní mladí lidé na revanš potvrzují jeho image pana populárního.

"Mně přijde takový sympaťák, že hodně tak... No prostě super. Máme ho všichni rádi," říkají mladé slečny.

Bavič Kalousek

To lepší v sobě ale ve videu ukázal i první místopředseda Miroslav Kalousek. Ze sestřihu jeho přednášky pro studenty VŠE bývalý ministr vychází jako politik, který by mohl z fleku s Milošem Zemanem založit komické duo a se svými bonmoty aspoň trochu napnout od smrti Miloslava Šimka notně povadlý prapor tuzemské politické satiry.

"Bohatý stát sestává z bohatých jedinců," říká Kalousek a hned na to dodává: "Z tisíců nahých zadnic snad uděláte jenom jednu obrovskou nahou zadnici, z té neuděláte bohatý stát."

V závěru se objevuje létající balon, skoro jako ve Vratných lahvích, rychlovlak Pendolino a Karel Schwarzenberg jako kapitán námořní lodi. Pel-mel, na který se vcelku dobře dá dívat, ale brány popularity okruhu lidí s plackami s nápisem "Karel je transparentní" asi nepřekročí.

Hodnocení: 7/10

A poznámka na závěr: Pro skutečné "schwarzfily" pak TOP 09 natočila i šestiminutové video, jehož jediným obsahem jsou návštěva předsedy strany na festivalu Gurmán v Hradci Králové, focení se s fanoušky a rozdávání podpisů. Klip bych zařadil někam mezi Občana Havla a Minuty s Jiřím Paroubkem. Ale nevadí. I takové věci do kampaně patří, aspoň je to pozitivní a místy docela psina. A TOP 09 by byla bláhová, kdyby svému předsedovi, který tuto stranu činí volitelnou i pro programově zcela nekompatibilní voliče, nestavěla před volbami pomník.

PŘEČTĚTE SI I DALŠÍ RECENZE SERVERU PARLAMENTNÍLISTY.CZ:
Spot ODS tryská emocemi. Ale žádné neprobouzí
Písnička pro Škromacha: Volte ho, nechcete-li umřít hlady
Předvolební pásmo spotů očima redaktora: Tohle není Spielberg

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Leinert

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…