Volby hodinu po hodině: Kdy bude jasno?

29.05.2010 9:56

Nejen politická scéna, ale i celé Česko s napětím očekává výsledek voleb. Ten bude podle odhadů velmi těsný.

Volby hodinu po hodině: Kdy bude jasno?

Volební místnosti jsou po pátečním odpoledni a noční pauze v sobotu otevřeny od osmi do čtrnácti hodin. Do této doby se nesmí zveřejňovat jakékoliv výsledky průzkumů u volebních uren.

14:00

Úderem druhé hodiny po poledni se však volební místnosti zavřou a krátce poté již bude možné výsledky průzkumů prezentovat. Česká televize tak hned po skončení voleb začne ve svém speciálním vysílání zveřejňovat výsledky tzv. exit polls, tedy anonymních průzkumů sestavených z odpovedí vzorku voličů zpovídaných přímo před volebními místnostmi.

Výsledky exit polls však nemusí odpovídat reálným výsledkům voleb - někteří lidé v nich totiž nemluví pravdu, jiní svou účast přímo odmítnou.

14:30

Okolo půl třetí odpoledne se pak začnou objevovat první skutečné výsledky z lokalit, kde již komise stihnou spočítat hlasy. První výsledky se tak dají očekávat zejména z menších obcí a nemusí tak být pro celkový výsledek voleb příliš směrodatné.

16:00

Zhruba od šestnácté hodiny se budou výsledky postupně zpřesňovat, postupně totiž přibudou i závěry z větších obcí a měst. Česká televize bude zveřejňvat i neoficiální přepočet dosud zjištěných výsledků na poslanecké mandáty.

18:00

Po osmnácté hodině budou výsledky přesnější a může se tedy začít spekulovat o vítězi voleb a spojení stran, které má šanci vytvořit většinovou vládu. Přesný výsledek voleb však bude stále nejasný.

Během noci ze soboty na neděli by pak měly být sečteny již všechny hlasy a statistici je budou přepočítávat na jednotlivé mandáty.

Oficiální výsledek voleb bude vyhlášen v úterý.

Více čtěte:

ČSÚ počítá při zpracovávání výsledků voleb i s povodněmi

Klaus o volební kampani: Jsem strašně rád, že už je za námi

Foto: mzv.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…