Chceme silnou nepopulistickou vládu, chci být premiér, řekl Nečas

30.05.2010 12:16

AKTUALIZOVÁNO ODS sice skončila ve volbách až druhá, má ale mnohem větší šanci na sestavení vlády. Chce do ní jít s Věcmi veřejnými a TOP 09. Nečas chce být premiérem.

Chceme silnou nepopulistickou vládu, chci být premiér, řekl Nečas

Hosty nedělních Otázek Václava Moravce byli lídři stran, které voliči svými hlasy poslali do Poslanecké sněmovny.

Šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, který oznámil rezignaci, zastoupil místopředseda strany Bohuslav Sobotka, dalšími hosty byli volební lídr ODS Petr Nečas, šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, předseda komunistů Vojtěch Filip a šéf Věcí veřejných Radek John.

Cestou středopravicové koalice

Tématem diskuze byl zejména povolební výsledek a vyjednávání o nové vládě. "Volební výsledek považujeme za výsledek odpovědnosti nad populismem," zhodnotil hlasování lídr ODS Petr Nečas s tím, že pokud budou všechny středopravicové strany spolupracovat,  budou schopny vytvořit silnou koalici.

Nečas přiznal, že chce být premiérem. "Ja s tím nemám problém," reagoval šéf Věcí veřejných Radek John a hovořil o funkci ministra vnitra. Přitom jedním dechem dodal, že o presonálie v kabinetu nejde.

"Program musí mít hlavně hlavu a patu," řekl Schwarzenberg a přeje si, aby potenciální koaliční partneři mezi sebou dobře komunikovali.

Šance na sestavení vlády se nevzdává ale ani ČSSD. "Jsme připraveni jednat se všemi stranami, které se dostaly do Poslanecké sněmovny," řekl místopředseda strany Sobotka.

Jediná levicová opozice

"KSČM bude nejspíš jedinou levicovou opozicí v zemi," posteskl si ale šéf komunistů Vojtěch Filip, když slyšel, že ČSSD se nebrání ani velké koalici s ODS.

"Cítím nekonečnou vděčnost vůči odvaze našich voličů," sdělil dojatý lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg, který uvedl, že voliči vložili zástupcům jeho strany do rukou velkou odpovědnost. "Měli bychom nastolit vládu práva," dodal.

"Věcem veřejným dali hlas odvážní a stateční voliči," pochválil elektorát své strany Radek John z Véček. "11 procent lidí si nás najalo jako krizové manažery," vysvětlil své pojetí voleb.

Kníže: Ať prezident zamezí spekulacím a  nejdřív pověří ČSSD

K možnosti, aby sociální demokraté dostali první šanci na sestavování vlády, se kladně postavili nejen oni sami, ale i komunisté a TOP 09

 Lídr této strany Schwarzenberg dokonce dodal, že by to uvítal. "Bylo by to lepší, kdyby prezident oslovil ČSSD. Aby se potom neříkalo, že stranil jedné straně," předestřel svou vizi kníže.

Volební lídr ODS Nečas zopakoval, že rozhodnutí o tom, kdo má sestavit vládu, nechá na prezidentovi a bude ho plně respektovat.

Související:
Povolební vyjednávání v plném proudu. Nečas jednal s knížetem i Johnem
Půjdeme spíš s Nečasem, zní z Věcí veřejných
Více k tématu Povolební vyjednávání

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…