Paroubek se neztratí, může pracovat třeba pro Gazprom, hádá Zbořil

30.05.2010 17:26

Podle politologa Zdeňka Zbořila volby nepřinesly žádné překvapení. Zbavily nás ale prý "dinosauří reprezentace".

Paroubek se neztratí, může pracovat třeba pro Gazprom, hádá Zbořil

Hostem nedělního pressklubu Frekvence 1 byl politolog Zdeněk Zbořil. Ten hodnotil uplynulé volby a snažil se analyzovat situaci, která vznikla.

"Situace je podobná jako v Rakousku, zdá se mi, že volby nemají vítěze," zauvažoval na úvod politolog a dodal, že výsledek voleb pro něj není překvapením.

Na dotaz, jak je možné, že se volební výsledek sociálních demokratů tolik lišil od předvolebních průzkumů Zbořil odpověděl s úsměvem. "Zastávám názor, že výzkumy veřejného mínění dělají agentury na tvorbu veřejného mínění," sdělil s tím, že je k těmto výzkumům skeptický.

Obamovský efekt funguje i u nás

"Voliči chtěli v každém případě nějakou změnu, je to onen obamovský efekt," vysvětlil Zbořil svou teorii, proč velký počet hlasů získaly nové malé strany. Ty ale podle něj - stejně jako onehdy Obama - nepředestřely jasnou vizi své politiky.

"Véčka upozornily na dinosaruy, ale neřekly, jaká ta změna bude," podotkl Zbořil s tím, že politických dinosaurů Česko ale tyto volby nezbavily. "Zbavily nás ale dinosauří reprezentace," dodal.

Paroubek ekonomem

K budoucnosti odstupujícího lídra ČSSD Jiřího Paroubka se politolog vyjádřil optimisticky. "Je to velice aktivní politik, může postoupit do ekonomické sféry. Mohl by zůstat ve sněmovně  a přitom pracovat pro třeba pro Gazprom," nastínil možnou Paroubkovu kariéru politolog.

Paroubek podle něj není jediným, kdo udělal v kampani sociální demokracie chybu. "Svoje přesvědčování ale vedl příliš dlouho a razantně," zhodnotil úsilí odstupujícího lídra strany Zbořil. 

Více o povolebním vyjednávání čtěte ZDE

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…