Karty jsou rozdány. Lídři ODS, TOP 09 a VV u Klause domlouvali vládu

31.05.2010 11:39

POVOLEBNÍ JEDNÁNÍ Václav Klaus zatím nikoho sestavením vlády nepověří. První pracovní den po skončení voleb však vše naznačuje pravostředé koalici ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

Karty jsou rozdány. Lídři ODS, TOP 09 a VV u Klause domlouvali vládu

Pondělní maraton jednání lídrů parlamentních stran pomalu končí. Politici už se vystřídali i na Hradě u prezidenta Václava Klause a vše naznačuje tomu, že nejpravděpodobnější příští vláda vzejde z koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

Prezident Václav Klaus sice zatím nikoho sestavením vlády nepověří, v prohlášení médiím však řekl, že projekt pravicové trojkoalice považuje za nadějný.

CO ŘÍKÁ KLAUS:
Klaus nikoho zatím nepověří, pravicovou koalici však vidí nadějně 

"Seznámil jsem pana prezidenta s našimi názory, řekl jsem mu, že jednání s ODS bylo velmi nadějné, detaily se musí vyřešit, ale v zásadách vidíme naprostý souhlas. Spíše to byl orientační rozhovor," uvedl po setkání s Klausem v pondělí odpoledne předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Předseda Věcí veřejných Radek John pak Klausovi řekl, že v současnosti nevidí jinou možnost vlády než spolupráci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

Schwarzenberg i Nečas spokojeni

Už v pondělí ráno se ODS a TOP 09 domluvily na klíčových tématech povolební spolupráce, těmi by měla být stabilizace rozpočtu, školství, boj s korupcí a důchodová reforma.

Zřejmé také je, že rodící se vláda plánuje snížení platů ústavním činitelům, tedy politikům a soudcům.

"Máme společný zájem na koalici rozpočtové odpovědnosti," uvedl volební lídr ODS Petr Nečas po schůzce s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, místopředsedou této strany Miroslavem Kalouskem a šéfem Starostů a nezávislých, kteří byli volebními spojenci "Topky", Petrem Gazdíkem.

"Vypadá to na velice dobrou spolupráci," řekl serveru ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Na dotaz, zda se při jednání vyskytly i nějaké třecí plochy, zareagoval ihned: "Prozatím jsme ještě nic takového nenašli."

Třetí do party, Věci veřejné, zatím jednají jen s ODS. "Zatím se mi neozvali. Očekávám, že se jednou ozvou a sejdeme se," uvedl Schwarzenberg.

Kalousek: ODS změnila přístup

Jednání s ODS si velmi pochvaloval i první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Jednání bylo podle něho na jednu stranu rutina, ale na druhou v něčem úplně nové. "Stály vedle sebe dvě rovnocenné strany," řekl Kalousek ParlamentnímListům.cz.

Dříve podle Kalouska bylo poznat, že ODS na ostatní možné koaliční partnery pohlíží jako na menší strany. A to se teď změnilo.

"Všichni jsme měli velmi dobrý dojem, dohodli jsme programové okruhy, programovou náplň zamýšlené smlouvy a samozřejmě počítáme s účastí Věcí veřejných," dodal Kalousek.

Véčka očekávané problémy nezpůsobila

Na dotaz, zda nečeká při jednání s Věcmi veřejnými nějaké potíže, zareagoval slovy: "Zatím jsme na straně tři, vy po mně chcete vědět, co je na straně 15. Až budeme na straně 15, dám vám o tom neprodleně vědět."

Problémy při jednání s véčky se nicméně zatím nekonaly. Předseda této strany Radek John lídru ODS Petru Nečasovi hned na začátku schůzky ukázal plnou moc, že může jménem své strany podepisovat dokumenty. Zmařil tak zejména Kalouskovy obavy, že nemá pravomoci jednat jménem Věcí veřejných.

"Jsme pro projekt koalice proti zadlužování, ale ta jednání opravdu budou velmi těžká," nastínil další vývoj John.

Zároveň vyjmenoval hlavní možné třecí plochy - protikorupční opatření podle něho chtějí Věci veřejné přísnější, než zatím plánují TOP 09 a ODS. A naopak v sociálních otázkách jde podle Johna hlavně TOP 09 lidem "až příliš po krku".

O vládě jedná i Sobotka

Jednání vede i Bohuslav Sobotka za ČSSD. Ten při pondělní schůzce s Klausem požádal prezidenta o to, aby právo sestavit vládu dostala jako první jeho strana.

Sobotka v pondělí jednal s lídrem ODS Petrem Nečasem i šéfem KSČM Vojtěchem Filipem.

Současný lídr ČSSD však zatím nemá vyjednanou žádnou potřebnou podporu.

REDAKCE SLEDUJE DALŠÍ VÝVOJ

Více o povolebním vyjednávání ZDE

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…