Jančík porazil odpůrce, Nejvyšší soud černé duše v ODS neřešil

01.06.2010 12:19

Zase uspěl! Usnesení regionálního sněmu ODS, které v roce 2007 posílilo přes podezření z nakupování černých duší moc starosty Prahy 5 Jančíka, zůstává v platnosti, uvádí Aktuálně.cz.

Jančík porazil odpůrce, Nejvyšší soud černé duše v ODS neřešil

V roce 2007 si starosta Prahy 5 Milan Jančík ještě více upevnil pozici usnesením regionálního sněmu Občanské demokratické strany, protože změnilo počet členů rady a zvolilo nové vedení, ve kterém už měli většinu Jančík a jeho spolupracovníci. Starostovi odpůrci v ODS ho podezírali z nákupu černých duší a dožadovali se, aby soud usnesení zrušil.

Zatímco Obvodní soud v Praze 1 rozhodl, že usnesení je neplatné, pražský městský soud rozhodl ve prospěch ODS. Podle soudců stát nemá co zasahovat do vnitrostranických problémů, rozhodnutí o platnosti nebo zrušení sněmu je výlučně v pravomoci politické strany.

Státní orgány nemohou zasahovat do činnosti politických stran

Nespokojení politici ODS se ale ještě obrátili s dovoláním na Nejvyšší soud. Podle nich bylo porušeno právo člena politické strany na soudní ochranu. „Jestliže toto právo nižší soudní instance neuznaly, pak nesprávně vyložily pojem soudní pravomoci," uvedli stěžovatelé s tím, že jde o v Česku o zásadní, dosud neřešený spor. Nejvyšší soud ale jejich dovolání zamítl, uvádí Aktuálně.cz.

Podle senátu Nejvyššího soudu vedeného soudcem Ludvíkem Davidem soud skutečně v této problematice nemá možnost zasáhnout, není to v jeho pravomoci. „Podle Ústavního soudu požívají politické strany na základě svého statusu zvýšenou ochranu, spočívající mimo jiné v přímém zákazu zasahování státních orgánů do jejich postavení a činnosti," uvádějí soudci Nejvyššího soudu.

Nižší instance nebyly oprávněny zkoumat žalobní tvrzení

A pokud politici z ODS žádali přezkoumání rozhodnutí oblastního sněmu, které stanovilo personální poměry ve sdružení, jde už o rozhodnutí, ke kterému nemá soud právo. „Jde o flagrantní přesah vůči zákonu a nižší instance nebyly ani oprávněny zkoumat žalobní tvrzení, vztahující se ke konkrétním procedurálním či věcným aspektům napadeného rozhodnutí," rozhodli soudci Nejvyššího soudu.

Související:

Jančík mohl být odvolán, nepovedlo se. Chyběli tři zastupitelé 

Jančík nečeká pamětní desku, ale rovnou sochu 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…