Hašek podpořil mimořádný sjezd a chce se ucházet o post předsedy

02.06.2010 9:37

Žádné čekání na jaro 2011! K výzvě pražské ČSSD na konání mimořádného sjezdu už v září se přidal jihomoravský hejtman Hašek, který zároveň ohlásil i svou kandidaturu na místo předsedy strany.

Hašek podpořil mimořádný sjezd a chce se ucházet o post předsedy

Nečekaný výsledek voleb zrychluje dění v táboře sociální demokracie. Pražská ČSSD vyzvala ke konání mimořádného sjezdu strany už v září, tedy zhruba dva měsíce před komunálními a senátními volbami, zatímco řádný sjezd se měl uskutečnit až na jaře 2011. Stejně se vyslovil i jihomoravský hejtman Michal Hašek, který půjde do boje o místo stranického šéfa s prvním místopředsedou Bohuslavem Sobotkou.

„Ano, rozhodl jsem se, že budu kandidovat. Myslím, že sociální demokracie si zaslouží možnost si vybrat," řekl deníku Právo Hašek. Podle něj by nové vedení strany měli mít možnost potvrdit v ideálním případě všichni členové strany. Svou výzvu uspořádat sjezd už v září zdůvodnil šéf pražské ČSSD Petr Hulinský slovy: „Občané velice rychle poznají, jaké nevýhody má program ODS a TOP 09, a budou hledat alternativu. Musíme tedy začít pracovat na tom, aby touto alternativou byla právě ČSSD."

Sobotka mimořádný sjezd vítá, Škromach ho nechce komentovat

Předsednictvo ČSSD se případným mimořádným sjezdem bude zabývat v pátek, sjezd by pak mohlo svolat zasedání ústředního výkonného výboru, které je svoláno na 19. června. Také Sobotka pověřený vedením strany výzvu pražské sociální demokracie označil za dobrý nápad. „Změny, které bude muset ČSSD absolvovat pro to, aby uspěla, nejen na podzim, ale i v příštích letech, jsou natolik rozsáhlé, že bude nutné, aby tady bylo nové vedení, které bude mít jasný mandát od sjezdu ČSSD," řekl Právu Sobotka.

Zdrženlivější byl místopředseda Zdeněk Škromach, podle něj v tuto chvíli to nemá smysl komentovat. Jeho stranický kolega Lubomír Zaorálek by se zářijovému termínu nebránil. „Když se dohodneme, že to prospěje před volbami na podzim a nemá cenu to odkládat, tak nemám problém," řekl Právu.

Benda si nedokáže představit, jak by se vše stihlo tak rychle zorganizovat

Šalamounsky reagoval Paroubkův spojenec, ústecký předseda Petr Benda. „Není to špatná myšlenka," řekl Právu, ale dodal, že si nedovede představil, jak by se rychle zorganizovaly schůze místních a okresních organizací, stejně jako konference krajská. „Proto si myslím, že bychom spíše měli věnovat všechny síly přípravě komunálních voleb," dodal Benda. Přitom ODS svolala svůj kongres v rekordním čase - už na 19. června.

Související:

Možný Paroubkův nástupce? Kromě Sobotky i hejtman Hašek 

Hejtman Hašek: Mimořádný volební úspěch mu přinesl těžké dilema 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…