ODS, TOP 09 a VV podepsaly prohlášení. Chtějí vytvořit koalici

02.06.2010 12:25

AKTUALIZOVÁNO Koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných je po středečním poledni na spadnutí. Strany už podepsaly dokument, v němž vyjadřují vůli vytvořit koaliční vlády.

ODS, TOP 09 a VV podepsaly prohlášení. Chtějí vytvořit koalici

ODS, TOP 09 a Věci veřejné ve středu podepsaly společné prohlášení, v němž vyjadřují vůli vytvořit společný koaliční projekt.

Strany také vytvořily koordinační tým pro sepsání koaliční smlouvy ve složení Petr Tluchoř, Vít Bárta a Miroslav Kalousek. Pracovat budou nadále i trojčlenné skupiny vyjednávačů všech zainteresovaných stran. Budou se už zabývat konkrétními okruhy, jak lídři avizovali po skončení jednání. Na téma konkrétních jmen budoucích ministrů údajně opět nepadlo ani slovo. „Jsme programová koalice, jednáme o programu, na to ostatní přijde čas až poté," uvedl Petr Nečas.

"Samozřejmě, vždycky mohou vzniknout určité komplikace. Ale já, na základě dosavadních jednání nepochybuji o politické vůli těchto tří partnerů dosáhnout dohody," prohlásil na společné tiskové konferenci ve středu lídr ODS Petr Nečas.

Konflikty si prý vymysleli novináři

Koaliční smlouva se bude zabývat celkem sedmi okruhy- veřejnými rozpočty a sociální oblastí, zdravotnictvím, zahraniční politikou, státní správou a bojem proti korupci, školstvím a vědou, životním prostředím a zemědělstvím a konečně podnikatelskou sférou. Jednání budou podle lídrů neveřejná a budou se odehrávat na různých místech Prahy.

Na důvodu utajení se vzácně shodli údajně rozhádané VV a TOP 09. „I já mám pro novináře špatnou zprávu, čili žádný konflikt, čili strana 15," pokusil se s vážnou tváří o vtip lídr VV John. Miroslav Kalousek mu vzápětí pomohl - žádný konflikt v ČT s Vítem Bártou nenastal, podle všeho tak nedošlo ani na Kalouskův pondělní dotaz, zda Bárta na natáčení Událostí komentářů dorazil za VV nebo za svou firmu ABL. Vše si prý vymyslela média.

Související:

Všechny tři partaje se též shodly na nevynášení informací z jednání, o tom, co se za zavřenými dveřmi odehrává. Politici ale považovali za nutné voliče nějak přesvědčit o společném úmyslu sestavit vládu. Zvláště často ostřelovaným cílem v této oblasti byly v posledních dnech hlavně Věci veřejné. K rozhodnutí potvrdit alespoň záměr vládnout společně s TOP 09 a ODS údajně Johna s Bártou „přesvědčili novináři způsobem informování o probíhajícím jednání." To by prý mohlo ohrozit pověst ČR. Nad budoucí koaliční smlouvou se týmy znovu sejdou přesně za týden.

"Tyto skupiny budou jednat v následujících dnech a týdnech. V tuto chvíli neřešíme žádné personální otázky. Jsme programová koalice a v tuto chvíli chceme nejdříve řešit soulad programu," uvedl Nečas.

"Jednání bylo vstřícné a přátelské a poměrně rychle jsme došli ke shodě. Není nutné k tomu něco dodati," dodal předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Ve středu odpoledne se Věci veřejné sejdou i se zástupci ČSSD. Radek John si ale není jist, zda ke schůzce vůbec dojde. Pokud ano, jednání o vládní spolupráci ČSSD a VV se na ní rozhodně řešit nebude. „Za sociálními demokraty jdeme s výzvou k ukončení studené války tady ve sněmovně," uvedl lídr VV.

Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ol

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…