Kde Véčka dobře znají, tam neuspěly. Prý za to může kníže

03.06.2010 6:01

Věci veřejné se na začátku roku chlubily, že co se týče volebních preferencí, ovládly centrum Prahy. Dle průzkumu STEM zveřejněného 21. ledna měla mít strana na celopražské úrovni 14,6 procenta. V Praze 1, kde strana de facto vznikla dokonce 37 procent. Ve srovnání s těmito optimistickými odhady však Věci veřejné ve sněmovních volbách nedopadly příliš dobře.

Kde Véčka dobře znají, tam neuspěly. Prý za to může kníže

Za celou Českou republiku měla strana ve volbách do sněmovny 10,88 procenta, ale v Praze jen 10,31 procenta, což je pod celorepublikovým průměrem.

Ve své základně v Praze 1, kde je strana velmi známá a dokonce přispěla k odvolání starosty za ODS Petra Hejmy, získala pouze 10,2 procenta, což je i pod celopražským průměrem.

Ve srovnání s Věcmi veřejnými očekávaným výsledkem 37 procent je to propad téměř o 20 procent. Navíc Věci veřejné v komunálních volbách v roce 2006 obdržely v Praze 1 20,38 procenta.

Na Praze 1 navíc sedí v čele finančního výboru zastupitelstva kandidát VV na Plzeňsku a zvolený poslanec Jaroslav Škárka. Ten dlouhodobě upozorňuje na údajné nesrovnalosti v hospodaření městské části.

Kníže oslovil pravicové voliče

„Po čtyřech letech tvrdé práce na radnici Prahy 1 je to samozřejmě velké zklamání. Volební výsledek budeme analyzovat. V Praze je většina pravicových voličů a ty dokázala oslovit osobnost Karla Schwarzenberga," řekla ParlamentnímListům.cz zastupitelka Praha 1 a novopečená poslankyně Věcí veřejných Karolína Peake.

Naopak v Moravskoslezském (11,69 procenta), Libereckém (12,79 procenta), Karlovarském (11,83 procenta) či Královéhradeckém kraji (12,25 procenta), v nichž se strana dosud v komunální politice neprofilovala, získala nadprůměrnou podporu.

Související:
Vyjednávání o vládě: Poslední slovo o trojkoalici budou mít Véčkaři
Více k tématu Povolební vyjednávání ZDE

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …