Z korupce obviněný Novotný vzal milion v hotovosti, ale chtěl ho prý zdanit

02.06.2010 15:41

U brněnského krajského soudu odmítli bývalý starosta Kvapil a extajemník Novotný obžalobu z korupce. Za obviněním je prý snaha je politicky zdiskreditovat.

Z korupce obviněný Novotný vzal milion v hotovosti, ale chtěl ho prý zdanit

Státní zástupce viní bývalého starostu Brna-Žabovřesk Aleše Kvapila a extajemníka Brna-střed Radovana Novotného (oba dříve ODS) z toho, že žádali nejprve čtyři, následně dva a nakonec milion korun za to, že Kvapil pomůže získat povolení k výstavbě polyfunkčního objektu Sonocentrum v Žabovřeskách majiteli firmy Sono records Jiřímu Štoplovi.

Kvapil u soudu tvrdil, že si nikomu o úplatek neřekl a ani na povolování stavby neměl vliv. „Zdálo se mi, že všechno musí být nějaký omyl," citují ho Hospodářské noviny. S celou kauzou má prý společné jen to, že Novotného a Štopla přijal na několik minut ve své kanceláři.

Problémy s dopravou v okolí plánovaného domu vymyslel Kvapil

Přitom to byl Kvapil, kdo během přípravy stavby náhle přišel s tím, že se objevily problémy s dopravou v okolí plánovaného domu. Právě to byla podle obžaloby cesta Kvapila s Novotným, jak tlačit na Štopla, aby dal kvůli hladkému průběhu stavby úplatek.

Novotný u soudu tvrdil, že nešlo o úplatek. Údajně prý nabízel podnikateli Štoplovi, že mu zařídí celou stavbu od územního rozhodnutí až po kolaudaci. „Já jsem mu chtěl vlastně pomoci," prohlásil Novotný.

Pro milion v hotovosti si bývalý tajemník sám dojel

Jenže jiné důkazy mluví spíš proti němu: z tajně pořízených záznamů schůzek nevyplývá, že jde o běžná obchodní jednání. Navíc se vše obešlo bez smluv. A za třetí: Novotný si přijel ke Štoplovi pro milion až domů a přebral ho v hotovosti - aniž samozřejmě peníze prošly účetnictvím Novotného firmy. Novotný soudu řekl, že si toho byl vědom, svoji odměnu byl ale připraven řádně zdanit.

Obžalovaní se shodli na tom, že za kauzou je snaha je politicky zdiskreditovat. Kvůli případu byli z ODS vyloučeni. Kvapil byl přitom na volitelném pátém místě jihomoravské kandidátky strany pro volby do sněmovny. Novotný chtěl kandidovat v komunálních volbách do čela radnice Brno-sever.

Státní zástupce Ivan Hrazdíra tvrdí, že Kvapil s Novotným jednali po společné domluvě ve snaze získat od Štopla nezákonně peníze. Viní je z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Dvojici hrozí až 12 let vězení.

Související:

Kvapil a Novotný byli propuštěni na aukci 

Kvapil si řekl o 4 miliony, pak to prý půjde, říká Štopl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

15:15 „Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

Juraj Cintula, který spáchal neúspěšný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, podporoval pror…