Klaus zatím Nečase nepověřil sestavením vlády

03.06.2010 11:32

Překvapení se nekoná. Lídr ODS Petr Nečas oproti očekávání není prozatím pověřen sestavením vlády.

Klaus zatím Nečase nepověřil sestavením vlády

Prezident Václav Klaus si dnes pouze od lídra ODS Petra Nečase poslechl stav, který vznikl po povolebních jednáních mezi stranami ODS, Věci veřejné a TOP 09. Premiérem ho ale nejmenoval.

Nečas po jednání řekl, že není zklamaný, protože očekával pouze to, že bude prezidenta informovat a on ho případně pozve na další jednání. Předpokládá, že jednání o novém kabinetu budou trvat nejméně měsíc.

„Prezidenta jsem seznámil o faktech, o tom, jak to nyní vypadá po jednáních. Že jsme se dohodli na spolupráci nejen se stranou TOP 09, ale i s Věcmi veřejnými a že tento koaliční projekt chceme dotáhnout do podoby vlády," řekl Nečas.

Klaus se ptal na časový harmonogram 

Podotkl, že prezident jej pozorně vyslechl a dal několik upřesňujících dotazů k časovému harmonogramu. „Jak s těmito informacemi naloží, bude záležet jen na panu prezidentovi, ale nepochybuji, že se nakonec rozhodne dobře. Já jakékoliv jeho rozhodnutí budu respektovat," odvětil Nečas na otázku, jestli mu prezident alespoň naznačil, zda ho premiérem jmenuje.

„Nevytvářejme umělý tlak," podotkl pak Nečas s úsměvem.

Klaus zatím dosud vždy dodržel pravidlo, že sestavením pověřil šéfa vítězné strany, jeho tajemník Ladislav Jakl ale v týdnu naznačil, že by Nečas mohl pověření dostat už dnes.

Prezident již v pondělí přijal lídry stran, které se dostaly do sněmovny. Řekl, že pověření dostane ten, kdo bude mít životaschopný projekt.

ČSSD není schopná žádný projekt připravit

První pokus na sestavení vlády by podle zvyklostí měl připadnou šéfovi ČSSD, strana se ale spíš smiřuje s tím, že míří do opozice.

Nečas situaci, v níž se ČSSD ocitla, ale nijak komentovat nechtěl. „Myslíte, jestli se ČSSD nyní necítí být odstrčená od jednání?," otázal se novinářů na krátkém brífingu.

„Sociální demokracie není schopná vzhledem ke svému nulovému potenciálu předložit žádný projekt a my ano. To, myslím, usnadní prezidentovi rozhodování, ale vše samozřejmě bude záležet jen na něm," dodal k tomu Nečas.  

Sobotka: jednání o vládě pozastavíme

Bohuslav Sobotka krátce po Nečasově vyjádření podotkl, že navrhne předsednictvu ČSSD, aby pozastavilo jednání o účasti oranžových ve vládě. 

Dosud Nečas nezvítězil 

Jednání na Pražském hradě začalo v deset hodin dopoledne a trvalo asi 75 minut. Počasí nad Pražským hradem ráno naznačovalo, že by to dnes mohl být Nečasův den. Neustále totiž v hlavním měste pršelo. V době Nečasova brífingu ovšem pršet přestalo. Petr Nečas to následně pro novináře okomentoval vcelku vtipně: "Ani teď a ani dosud Nečas nezvítězil."

Klause nakonec pozval na kongres

Nečas také řekl, že pozval Václava Klause na Kongres ODS, který proběhne 19-20. června a bude se na něm volit nový šéf strany. Klaus se posledních kongresů strany neúčastnil.

Foto: Hans Štembera

Související:

Vláda bude sestavena rychle, věří Nečas

Vyednávání o vládě začalo. Nečas se sešel s knížetem na ulici

Nečas: Vláda je oblíbená, protože nic zásadnějšího neprosazovala

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…