Vyjednávači za TOP 09 Gazdíkovi se do ministerského křesla nechce

03.06.2010 16:40

O členství v TOP 09 ani o účasti ve vládě starosta Gazdík neuvažuje, i když se za třetí nejsilnější stranu vzešlou z voleb podílí na koaličních jednáních, říká v on-line rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Vyjednávači za TOP 09 Gazdíkovi se do ministerského křesla nechce

Bývalý učitel Petr Gazdík, starosta obce Suchá Loz, je předsedou hnutí Starostové a nezávislí, které se ve spojenectví s TOP 09 dostalo do Sněmovny. Pro Gazdíka to znamenalo, že se dostal do tříčlenného týmu, který vyjednává podobu nové vládní koalice. Na ministerský post ale nepomýšlí. „Není to rozhodně ze strachu, kdo se bojí nesmí do lesa a já už v tom lese jsem. Za svůj úkol považuju být stmelujícím prvkem a ne se věnovat jednomu ministerstvu," vysvětluje svůj postoj.

Stejně odmítavě reaguje i na dotaz, zda by nebylo výhodnější pro soudržnost Top09, kdyby se stal s dalšími lidmi z hnutí jejím členem. „Současný model spolupráce je skvělý, jsme dokonale soudržní a vlastně jsme dvě strany téže mince. Značka STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ je pro komunální úroveň skvělá a není důvod na tom nic měnit," pochvaluje si Gazdík nynější stav.

Složenku podruhé posílat nebudeme, opakovaný vtip není vtipem

Konfrontován byl i s dotazem, zda se ptal exministra Kalouska, proč hlasoval pro všechny rozpočty, které vedly ke státnímu dluhu a nakonec k té slavné složence, a zda bude TOP 09 v případě neúspěchu současných reforem opět posílat složenky. „Státní rozpočet byl doposud kompromisem více politických stran, nedomnívám se, že za to může pan Kalousek sám. On sám se pak jako jeden z politiků rozhodně odpovědnosti nezříká. Složenky opakovaně posílat určitě nebudeme - opakovaný vtip není vtipem," odpovídá Gazdík.

Ke Kalouskovi se vázala i otázka, proč jej chtěl nejdříve žalovat u mezinárodního soudu kvůli výnosům daní pro malé obce a nyní jsou velcí kamarádi. „Nechtěl jsem žalovat, ale žaloval jsem. Ne Miroslava Kalouska, ale Českou republiku. Teprve potom jsem s ním jako ministrem financí jednal osobně a on jednal velmi profesionálně, pokusil se problém řešit a skutečně jsme pro tu chvíli našli dobré řešení," libuje si starosta.

Z velké koalice a z vlivu různých kmotrů má starosta strach

Jeden ze čtenářů Aktuálně.cz přišel s teorií, že Topolánek se před volbami sešel s Paroubkem a chtěli vytvořit velkou kleptokoalici, a proto Topolánkovi lidi budou vznik nové vlády blokovat. „Také mám z velké koalice a z vlivu různých kmotrů strach. Znám to z krajské politiky ve Zlínském kraji, kde již třetí volební období vládne velká koalice. Volby jsou pak o tom, jestli si hejtman s vícehejtmanem vymění kanceláře. Trochu drahá zábava," upozorňuje Gazdík.

Související:

Gazdík (STAN): Míříme do Sněmovny 

John chce jít do vlády, tvrdí Gazdík 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…