Koaliční počty: 7-5-3 či jinak? Rozdělují se křesla

04.06.2010 8:49

Petr Nečas ještě není pověřen sestavením vlády, ale v zákulisí stran se už údajně vyjednává o ministerských postech. Nikoliv však o jednotlivých jménech, ale o tom, jaké bude dělení resortů mezi strany. Lidové noviny uvádějí, že již znají aritmetiku dělení.

Koaliční počty: 7-5-3 či jinak? Rozdělují se křesla

Podle informací Lidových novin (LN) se zatím jako nejpravděpodobnější jeví rozdělení 7 - 5 - 3. Tedy sedm ministerstev včetně premiéra pro ODS, pět pro TOP 09 a tři pro VV. Ministerstvo pro legislativu by se škrtlo, zrušil by se zřejmě i jeden vicepremiérský post.

Věci veřejné chtějí jiné dělení

Jenže, jak LN uvádějí, s dělením 7 + 5 + 3  zcela nesouzní Věci veřejné. „Ty by mohly trvat i na paritním zastoupení 7 - 4 - 4, ale vzhledem k rozložení mandátů by neměly mít velkou naději na úspěch. Už proto, že při poměru 7 - 5 - 3 by to vycházelo zhruba jeden ministr na osm poslanců možných vládních stran," píše k tomu deník.

Podoba nového kabinetu ale i při dnešním pověření lídra ODS Petra Nečase sestavením vlády nebude známa minimálně do přespříštího pondělí. Ve dnech 19. a 20. června se totiž koná kongres ODS. Až poté podle LN bude možná debata o resortech, ale také o konkrétních jménech.

Hrozí, že strany přeruší jednání

Lidové noviny také spekulují o tom, že kdyby byl Petr Nečas přímo dnes Klausem jmenován premiérem, pak by se jednání mezi stranami mohla pozastavit, či přímo přerušit. Ve snaze pro sebe „vytřískat" co nejvíc.

Trojstranné expertní skupiny ve čtvrtek zahájily jednání o některých oblastech. Například se sešla skupina pro životní prostředí, která má zájem rozšiřovat oblast jaderné energie. Finanční skupina se ale sejde podle informací deníku až během pátku.

LN v této souvislosti poukazují na to, že TOP 09 bude mít zcela jistě zájem o ministerstvo zahraničí, ale i o finance. Do „klína" by TOP 09 mohlo spadnout i ministerstvo práce a sociálních věcí.

Foto: Hans Štembera

Čtěte více:

Nečas: Menšinová vláda by byla hrubým selháním

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …