Lidovci chtějí ve svém čele Luxovou. Ta kandidaturu odmítá

04.06.2010 12:50

Lidovci po více než devadesáti letech mizí z poslanecké sněmovny. O jejich revitalizaci by se podle nich měla postarat Věra Luxová. Ta o tom ale nechce slyšet.

Lidovci chtějí ve svém čele Luxovou. Ta kandidaturu odmítá

Lidovci utrpěli v parlamentních volbách drtivou porážku a museli po 91 letech opustit poslaneckou sněmovnu. Jejich lídr Cyril Svoboda krátce po volbách oznámil rezignaci. Ta rozproudila diskuze o tom, kdo by straně mohl pomoci získat ztracenou popularitu.

V této souvislosti se mluví zejména o Věře Luxové, vdově po někdejším šéfovi strany Josefu Luxovi.

Luxová má kredit

„Musí to být lidé, za kterými je práce a podpora, což Věra Luxová je. Není to jediný můj tip, ale myslím, že patří do toho týmu a že má kredit," uvedl pro deník Právo šéf pražských lidovců Marián Hošek. Dodal také,  že Luxová patřila mezi nejúspěšnější kandidátky do Sněmovny, kdy získala skoro 5000 preferenčních hlasů.

Luxová, která nyní působí v širším stranickém vedení, o kandidatuře nechce ani slyšet. „Možná by si to někdo přál, ale já to nevidím reálně, protože nejsem vůdcovský typ," řekla Právu Luxová.

Nikdo nechce být předsedou

O předsednický post KDU-ČSL nebude zřejmě velká poptávka ani mezi dalšími členy strany, nový šéf bude mít totiž na bedrech těžký úkol -  probudit stranu z letargie a sehnat peníze na splacení dluhů.

Po Svobodově rezignaci uvažovala sice o kandidatuře na post lídra strany první místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová, ta si však svůj záměr rozmyslela. „Nejsem připravena kandidovat na předsedkyni, protože opravdu nejsem nová tvář. Věřím, že pro mnohé tvář příjemná, spolehlivá a důvěryhodná, ale to se ukazuje jako málo," uvedla pro deník Šojdrová. 

Více čtěte:

Program KDU-ČSL na cestu z krize je dobrý, myslí si Luxová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…